Hrvatski predsjednik

Milanović otkrio: Dodik me nazvao da kaže kako je protiv njega podignuta optužnica

Zoran Milanović
Ivana Ivanovic/PIXSELL
12.08.2023.
u 19:01

"Iako to ima manji utjecaj na Hrvate, ali ima utjecaj. To se reflektira i prelijeva preko BiH. Nemojte na to gledati kroz “red carpet” aspekte. Dovoljno smo dobri i ima dovoljno povjerenja da o tome razgovaramo", izjavio je Milanović

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkrio je danas kako ga je jučer zvao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik da mu kaže kako je protiv njega Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu.

"Podigli su nekakvu optužnicu protiv njega u Sarajevu i nazvao me jučer popodne, odmah praktički, da mi javi. Nisam znao za to. To je jako zanimljivo. Taj umirovljeni njemački političar koji je iza sebe ostavio potpuno nebitan trag, je od strane nekoga instaliran da bude kolonijalni upravitelj u BiH. Nema mandat Vijeća sigurnosti, tog disfunkcionalnog visokog tijela Ujedinjenih naroda, ali bolje nemamo, dakle i to je prekršeno, mijenja zakone kako hoće, kazneni zakon. A gdje je bio prije godinu dana kada je s istim ovlastima mogao promijeniti Izborni zakon BiH, kao što je sada mijenjao Kazneni bez da mijenja daytonski ustav i spriječi da Bošnjaci biraju hrvatskog člana predsjedništva", rekao je Milanović.

Dalje je optužio Christiana Schmidta kako je to uradio samo kako bi, kaže Milanović, "sačuvao svoju stražnjicu i reputaciju".

“Nismo tako dobri, ali smo taman tako dobri da to susjedu, koji ti je susjed za vijeke vjekova i oduvijek, Srbin Hrvatu i Hrvat Srbinu, to javiš. Iako to ima manji utjecaj na Hrvate, ali ima utjecaj. To se reflektira i prelijeva preko BiH. Nemojte na to gledati kroz “red carpet” aspekte. Dovoljno smo dobri i ima dovoljno povjerenja da o tome razgovaramo", izjavio je Milanović, prenosi Klix.ba.

Milanović smatra da je najgore "kada telefoni utihnu". 

"Nastavit ću pozivati sve faktore s ovih prostora i Srbe i Hrvate, da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja. Hrvatska nije kolonija i kada je postojala namjera da to postane, opirala se tome, na kraju s puno uspjeha. Bosna i Hercegovina je trapavo, traljavo i nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata", poručio je predsjednik Hrvatske.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Razlog podizanja optužnice je neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta po novom članu Kaznemnog zakona BiH - 203a stav 1, koji je nametnuo visoki predstavnik.

Ključne riječi

Komentara 1

IJ
I ja tebi
21:11 12.08.2023.

Svi koji misle da je nešto dobro postignuto sa tim što je podignuta nekakva optužnica protiv Dodiga su u krivi. To će napraviti još veći raskol između Srba i Bošnjaka.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije