Stanje ozimnih žitarica

Minusi i snijeg u PŽ-u neće donijeti veća oštećenja na usjevima

18.01.2021.
u 19:38

Stanje poljoprivrednih kultura zasijanih u jesenskoj sjetvi na području Posavske županije zadovoljavajuće je, navode u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva PŽ-a te ističu kako je sjetva ozimih usjeva obavljena, dobrim dijelom u optimalnim rokovima i zahvaljujući povoljnim temperaturama i dovoljnim količinama vlage, usjevi su uspješno prošli fazu klijanja i nicanja, a parcele su vrlo brzo dobile zelenu boju, piše Večernji list BiH. 

Nekoliko stadija

- Formirali su se dobri sklopovi, a usjevi su zasad u odgovarajućoj kondiciji. Tijekom životnog ciklusa biljke prolaze nekoliko stadija razvoja i na svaki od njih vanjski čimbenici, kao što su niske temperature i osvjetljenje različitog intenziteta i trajanja, imaju značajnu ulogu, pa tako i na stadij jarovizacije u kojem su se nalazile ozime žitarice - navodi Nada Ević, tajnica u nadležnom ministarstvu te objašnjava kako je jarovizacija razvojni stadij u kojem biljke, izložene utjecaju niske, točnije, određene temperature, pretrpe određene fiziološke promjene, što im kasnije omogućuje prijelaz iz vegetativne u generativnu fazu razvoja.

Pokazatelj otpornosti

Duljina jarovizacije nije ista za sve biljne vrste, no uglavnom se smatra da je dulje razdoblje jarovizacije pokazatelj veće otpornosti na niske temperature, tako da ozime žitarice, posebice pšenica, nakon kaljenja mogu izdržati i do minus 20 stupnjeva. – Prateći meteorološke podatke u županiji i vrijednosti vanjskih čimbenika, možemo reći da su ozime žitarice dobro prošle fazu jarovizacije i pripremu za prezimljavanje te da trenutačne niske temperature i snježni pokrivač neće uvjetovati veća oštećenja na usjevima - kazala je Ević.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije