Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." u Sarajevu

Mjesto kojem mladi vjeruju, grade mostove, a ne zidove

15.11.2020.
u 09:00

Već trinaest godina Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” u Sarajevu mjesto je koje mladima iz BiH nudi mogućnost da kroz razne projekte i aktivnosti rastu u vjeri, jačaju svoj identitet i entitet, razvijaju kreativnost, kritičko razmišljanje, talente, sposobnosti te se susretnu s drugima i drukčijima. U centar su uključeni i mladi Islamske vjerske zajednice.

Duhovnost, susret i izobrazba

Mjesto je to kojem mladi vjeruju. Otvaranjem Ureda za mlade Vrhbosanske nadbiskupije 2004., kada je i osnovano Povjerenstvo za pastoral mladih Vrhbosanske nadbiskupije na čelu s dr. vlč. Šimom Maršićem, za tadašnje studente katolike u Sarajevu počinju prve aktivnosti za mlade u sklopu Udruge katoličkih studenata Emaus. Ideje tadašnjih aktivnih mladih o tome kako budućim generacijama ponuditi bogat i sadržajan duhovno-edukativni program vlč. Šimo podijelio je s dugogodišnjim prijateljem, svećenikom iz Njemačke vlč. Meinolfom Wackerom, uz čiju je pomoć započeo i rad Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” 2007., kada je i službeno registriran. Blagoslov u radu i djelovanju kroz velik broj projektnih aktivnosti Centra od samog početka pružio je i kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup, ali i veliki broj svećenika Vrhbosanske nadbiskupije s kojima Centar i danas uspješno surađuje. Misija Centra ogleda se kroz tri okosnice djelovanja: duhovnost, susret i izobrazba, a ostvaraju se kroz kvalitetan program osmišljen prema potrebama mladih. Kroz neformalno obrazovanje, duhovne, kreativne, zabavne, edukativne i sportske susrete, zahvaljujući Božjoj providnosti, ali i potpori prijatelja i donatora, mladi iz osnovnih i srednjih škola te studenti imaju priliku sudjelovati na projektima koji jačaju duhovnost, promoviraju volonterizam, aktivizam mladih i žive različitost koja je uvijek bila bogatstvo naroda u BiH. Mladi rade i na prevenciji različitih vrsta ovisnosti, razvijaju međureligijski dijalog, demokraciju, zaštitu i očuvanje ekologije, zaštitu djece i njihovih prava, brigu o marginaliziranim skupinama mladih... U sklopu jedne školske/akademske godine mladi imaju priliku sudjelovati na 40-ak projekata i aktivnosti Centra, i to kroz program Mladi za mlade - Formacija animatora, Vijeće za mlade Vrhbosanske nadbiskupije, Katoličku malonogometnu ligu Vrhbosanske nadbiskupije, Školu volonterizma, volontersku akciju “72 sata bez kompromisa”, međureligijski projekt “Koračajmo zajedno”, projekt “Mali putokazi u život” kroz koji je ostvarena suradnja s domovima za djecu bez roditeljske skrbi diljem BiH. Mladi sudjeluju i u programu o zaštiti djece, poljoprivrednom projektu, projektu “Mladi i demokracija”, “Revitalizacija župnih zajednica”, kroz međunarodnu suradnju s drugim organizacijama, projektu koji nudi priliku mladima kroz formativne susrete ministranata jačati kršćanske vrijednosti uz korištenje modernih online alata... Mladi imaju priliku sudjelovati i na Danu mladih Vrhbosanske nadbiskupije u Komušini, dekanatskim susretima krizmanika, Nadbiskupijskom križnom putu mladih, festivalu duhovne glazbe Marijafest BiH, susretu ministranata, hrvatske katoličke mladeži, svjetskim susretima mladih. U tim projektima i aktivnostima godišnje sudjeluje oko 10.000 mladih iz BiH, ali i šire.

I studentski dom

Važnost i značaj ove ustanove u Sarajevu, koja se prostire na 3500 m2, prepoznao je i poglavar Katoličke crkve papa Franjo koji se tijekom prvog posjeta BiH, 2015., susreo upravo u Centru za mlade “Ivan Pavao II.” s tisućama mladih i ohrabrio ih da grade mostove, a ne zidove. U sklopu Centra je i sjedište udruge “Emaus”, Fondacija za stipendiranje studenata FONSS, Dječji vrtić “Anđeli čuvari“, kapelica sv. Ivana Pavla II., restoran i kafić, konferencijske dvorane, sportska i glazbena dvorana, teretana te smještaj od 60-ak kreveta s punim pansionom. Centar zapošljava 20 djelatnika, a raspolaže i Studentskim domom “Ivan Merz” već 13 godina. Centar je produžena ruka mladima, župnicima i voditeljima, most na kojem se susreću različiti profili mladih s različitim potrebama, željama i snovima, u cilju kreiranja i stvaranja bolje, ljepše i sigurnije BiH. Tu se svake godine održavaju i duhovne vježbe za svećenike. Ove godine od 10. do 13. studenoga držao ih je dr. sc. profesor patrologije s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu don Ivan Bodrožić o temi “Akomodiranje svećenika u današnjoj situaciji“. - Sloboda nam je dana Božjim apsolutom, a ne ljudskom voljom. Država neće ništa oprostiti, a sve će sile i prisile upotrijebiti da svoje istjera i naplati. Naš cilj je stvarati duh slobode, a ne zastrašivanja kako čini državna vlast. Sloboda se ne uči od društva, već od Gospodina Boga. Bez Krista nema prave slobode. Jamstvo slobode je da je Duh Gospodnji na meni. Sloboda moja nije proizvoljna, nego je kristovska sloboda - te je misli iznio propovjednik na duhovnim vježbama. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije