Istražili smo

Mnogi studenti ljetni odmor odlučili provesti radno, obavljaju praksu i staž

22.07.2016.
u 10:00

Stiglo je dugo očekivano ljeto sa svim svojim blagodatima. Predavanja i ispitni rokovi su iza nas, a studentski domovi i fakulteti zatvorili su svoja vrata. Odmor, nakon godine učenja, može početi. Dok su neki već davno imali isplanirano ljeto do najsitnijeg detalja, drugi su se samo prepustili. Uradili smo anketu kako studenti provode ljeto, gdje su i s kim? Hoće li raditi kako bi zaradili za stanarinu, školarinu i troškove života? Putuju li nekamo? Kako je bilo više pitanja, a i različitih planova studenata, tako smo dobili i različite odgovore, piše Večernji list BiH.

Radno ljeto i poslovi

- Ljeto je idealno vrijeme za to da mladi pronađu honorarni posao i zarade. Rijetki sretnici dobiju posao na moru na kojem dobro zarađuju i usput uživaju, kazali su nam neki od sugovornika. Drugi su, pak, studenti odlučili ljeto iskoristiti za zaradu kako bi olakšali i sebi i roditeljima troškove školovanja i svega ostaloga što sa sobom nosi studentski život. Poslovi koje najčešće studenti rade su sezonski. Donose, kako i sami kažu, brzu i korektnu zaradu koja im omogućuje uživanje u studentskom životu. Studenti s kojima smo razgovarali uglavnom rade kao konobari, pomoćni kuhari, trgovci za štandovima, u trgovinama s opremom za more, grilovima i pekarnicama, kao i mnoge druge poslove. Unatoč svim naporima i poteškoćama kroz koje prolaze, ipak nađu vremena za odmor i zabavu. Sezonski rad, koliko god je težak, toliko je i koristan. Na taj način zarade novac, stječu radnu naviku, a ostvare i nova, korisna poznanstva, kažu nam studenti. Veliki broju studenata koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru ljeto provede u gradu na Neretvi. Već prije kraja godine pronađu neki posao te ujedno rade i pripremaju ispite za rujan.

Daleko od svojih domova

Paula Ćerlek, rodom iz Metkovića, jedna je od rijetkih studentica s mostarskog Sveučilišta s kojima smo razgovarali, a da je uspjela naći posao u struci. Radi kao socijalna radnica u Staračkom domu, ali daleko od rodnog mjesta, na otoku Korčula. Darija Tomić iz Žepča studira farmaciju i ljeto koristi kako bi odradila staž u jednoj ljekarni u Mostaru. Ima i onih koji nisu ni pokušavali pronaći posao, nego su uspjeli očistiti godinu u ljetnom roku i žele uživati do nove akademske godine. Putuju, obilaze prijatelje, idu na more... Dio studenata je i tijekom godine radio preko Studentskog servisa, tako da je morao nastaviti poslove. Većina je sretna što radi. - Iako sam žalosna jer mi kći nije došla doma na ljetni odmor, sretna sam jer je sama odlučila ostati raditi. To je svakom roditelju dobro došlo jer tako njihova djeca sudjeluju u dijelu troškova, a da ne govorim o gesti razumijevanja i potpore, kazala nam je majka jedne studentice koja se zaposlila u Mostaru

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije