Humanost

Mostarske zdravstvene ustanove šalju medicinsku opremu u Ukrajinu

16.03.2022.
u 14:05

Dom zdravlja Mostar je u suradnji s ostalim zdravstvenim ustanovama s područja Mostara i Hercegovine protekla tri dana prikupljao medicinsku pomoć za Ukrajinu.

Ravnateljica Doma zdravlja Mostar Kristina Bevanda izjavila je kako je zadovoljna rezultatima trodnevne akcije.

- Odazvale su se sve zdravstvene ustanove iz Mostara, neki domovi zdravlja iz Županije, obični ljudi, naši zaposlenici. Oni su kupili i donijeli ono što misle da treba. Po završetku akcije sve ćemo spremiti i to ide odmah za Sarajevo - rekla je Bevanda.

Ona je podsjetila da se prikupljala isključivo medicinska oprema koja je u ovom trenutku najpotrebnija liječnicima u Ukrajini.

- Donirano je zaista mnogo stvari, u vidu infuzija, lijekova protiv bolova, lijekova za sniženje temperature, antibiotika, lijekovi za inhalaciju, gaze, otopine za previjanja... Jedna privatna firma koja se bavi medicinskom opremom je donirala dva EKG-a, a od Doma zdravlja Mostar išlo je još nešto do aparature u vidu inhalatora - istaknula je Bevanda.

Dodala je kako su pomoć donirali brojni pojedinci, kao i privatnici koji su izrazili želju da ostanu anonimni.

Dom zdravlja je već ranije uputio jednu pošiljku po čovjeku iz Ukrajine koji je svoju obitelj doveo u Međugorje, a koji se nakon toga vratio natrag u Ukrajinu. Ta pošiljka je bila prevelika da stane u osobni automobil, pa su se iz Doma zdravlja Mostar odlučili organizirati kako bi poslali još veću pošiljku, navodi ravnateljica.

- Pozvali smo ukrajinsko veleposlanstvo koje nas je spojilo s jednom udrugom, koja trenutačno prati ovaj cijeli proces i koja nam je objasnila gdje, kako, šta. Nakon toga smo poslali poziv, pošto smo mi jedna mala ustanova s ograničenim resursima i svjesni smo da naše neće biti dovoljno, da se priključi više ljudi i stvarno je dobar odaziv - kazala je Bevanda.

Sva prikupljena pomoć ide danas za Sarajevo, odakle će organiziranim konvojem otići u smjeru Ukrajine.

Ako se sukob u Ukrajini nastavi, Bevanda je rekla kako će vjerojatno biti još sličnih akcija.

- Drage volje ćemo biti organizatori, ako bude potrebno još ovakvih akcija. Bit ćemo kanali za dopremanje, doniranje i slanje te pomoći - zaključila je Bevanda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije