ISTINA IZLAZI NA VIDJELO

MUP: Prosvjedi nisu bili spontani, već organizirani

Sarajevo prosvjedi
Foto: klix.ba
28.02.2014.
u 11:00

“To”, smatra Kurteš, “mora biti predmet pozornosti i stručne analize koja treba rezultirati činjenicama koje će istražna tijela usmjeriti, kako prema izvršiteljima, tako i organizatorima koji moraju biti identificirani, pronađeni i sankcionirani

Uz tvrdnju kako je apsurdno, politički nekorektno da federalni Parlament ne raspravlja o činjenici da zbog prosvjeda građana četiri županijske vlade uopće ne postoje, zastupnici Stranke za bolju budućnost jučer su napustili sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH.

Svađa u Parlamentu

Izaslanik SBB-a Dževad Rađo kazao je kako nakon prosvjeda postoji obveza da se federalni Parlament mora očitovati o tim događajima. Istaknuo je da su sve županijske skupštine ispunile zahtjeve građana, a odnosile su se na smjene kompletnih vlada. Građani, kaže, i u ovom slučaju traže smjenu federalne Vlade. “Zar sve ovo”, upitao je Rađo, “nije dovoljno da Parlament FBiH odgovori svom zadatku prema opravdanim zahtjevima građana”. Klub izaslanika Socijaldemokratske partije (SDP) povodom zahtjeva SBB-a ustvrdio je kako bi podnošenje ostavke federalne Vlade značilo rušenje institucija izvršne vlasti FBiH. “Klub SDP-a daje podršku federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ova vlada će otići kad se u skladu s Ustavom i zakonskim propisima imenuje nova vlada”, rekao je, između ostalog, šef Kluba SDP-a Jasenko Selimović. Ministar MUP-a Federacije BiH Predrag Kurteš podnio je Domu naroda Parlamenta FBiH izvješće o svim događanjima na prosvjedima od 7. veljače ove godine. On je izrazio mišljenje da prosvjedi nisu bili spontani, nego planski pripremljeni, usmjereni i vođeni s obzirom na sinkroniziranost napada u više gradova u smislu njihovog otpočinjanja načina vođenja, kao i izbora meta te korištenje ranijih pripremljenih sredstava za napad na policiju. “To”, smatra Kurteš, “mora biti predmet pozornosti i stručne analize koja treba rezultirati činjenicama koje će istražna tijela usmjeriti, kako prema izvršiteljima, tako i organizatorima koji moraju biti identificirani, pronađeni i sankcionirani. I jučer se stotinjak prosvjednika okupili pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu tražeći ostavku federalne Vlade i sankcioniranje kriminala u strukturama vlasti. Nove prosvjede organiziraju radnici propalih tuzlanskih poduzeća koji traže što žurnije formiranje vlade stručnjaka i pokretanje postupka oporavke tvrtki na prostoru županije. Udruženje branitelja pozvalo je jučer sve svoje članove i građane da u 12 sati ispred zgrade Općine Tuzla zajedno sačuvaju svako dalje uništavanje institucija i imovine te omoguće općinskim institucijama da rade svoj posao u interesu svih građana Tuzle. Na drugoj strani, plenum građana okupljao se ispred zgrade općine Tuzla i tražio ostavku Jasmina Imamovića.

Sukob zbog v. d. ravnatelja

On je reagirao priopćenjem u kojem se između ostalog kaže “da dolazak prosvjednika pred Općinu Tuzla nije shvatio osobno”. Jučer se točno u podne okupilo nekoliko stotina građana Tuzle među kojima i radnici javnih općinskih poduzeća koji su iskazali potporu aktualnom načelniku Jasminu Imamoviću. U Mostaru je održan plenum građana na kojem su doneseni novi zahtjevi gradskoj i županijskoj vlasti. Od v. d. ravnatelja MUP-a HNŽ-a Brkića traže da podnese izvješće o napadu na vođu školskog sindikata Josipa Milića. Od Vlade HNŽ-a plenum građana Mostara zahtijeva da njihovi izaslanici sudjeluju na sjednicama Skupštine, počevši od sjednice županijske Skupštine koja se održava danas. Vlada HNŽ-a treba izvještavati javnost o razmatranju i realizaciji zahtjeva plenuma i da u sljedećih pet godina država prestane uzimati kredite od MMF-a. Traže odgodu otplate postojećeg duga na vremenski rok od pet godina koji će se iskoristiti za obnovu gospodarstva i ubrzano zapošljavanje. Zalažu se za suspenziju odluke o uzimanju kredita od 18 milijuna maraka potrebnih za krpanje proračunskih rupa u županiji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?