diplomatski status

MVP BiH potvrdio: Ne postoje nikakve nejasnoće u vezi statusa visokog predstavnika

Christian Schmidt
Foto: Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.10.2023.
u 18:05

Gospodin Hans Christian Friedrich Schmidt uživa status diplomatskog agenta u skladu s odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961 godine – navodi MVPBiH.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, povodom informacija koje se tiču diplomatskog statusa visokog predstavnika Hans Christiana Friedricha Schmidta u Bosni i Hercegovini, iz raspoložive dokumentacije obavještava da ne postoje nikakve nejasnoće u vezi statusa visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu niti njegove notifikacije.

Na upit Fene za komentar izjava ministra Nenada Nešića na današnjoj pres-konferenciji vezano za status visokog predstavnika Christiana Schmidta, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navedeno je da je Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke verbalnom notom od 26.07.2021. godine dostavilo informaciju o dolasku novog visokog predstavnika za BiH i članova njegovog osiguranja, te je u verbalnoj noti zamolilo da se članovima osiguranja izdaju dozvole za unos i nošenje naoružanja na teritorij Bosne i Hercegovine.

- Ured visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu verbalnom notom od 29.07.2021. godine službeno je izvršio notifikaciju dolaska visokog predstavnika za BiH Hans Christian Friedrich Schmidta dana 30.07.2021. putem graničnog prelaza Ivanica - odgovoreno je Feni iz MVP BiH.

Navedeno je da je Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke verbalnom notom od 29.07.2021. godine dostavilo informaciju i da će novog visokog predstavnika osiguravati policijski službenici iz Njemačke i zamolila da se članovima osiguranja izdaju dozvole za unos i nošenje naoružanja na teritoriju BiH.

Napominje se kako je Ministarstvo vanjskih poslova BiH svojim aktom od 27.07.2021. godine proslijedilo Ministarstvu sigurnosti BiH - Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, Graničnoj policiji BiH, te Carinskoj ispostavi Aerodroma Sarajevo verbalnu notu Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke od 26.07.2021. godine kojom je zatražila dozvole za nošenje oružja za pripadnike osiguranja i procjenu sigurnosne situacije, na njihovo daljnje postupanje.

- Ured visokog predstavnika se verbalnom notom 03.08.2021. godine obratilo ovom ministarstvu sa zahtjevom za izdavanje identifikacijske iskaznice za Hans Christian Friedrich Schmidta te u istom priložili i kopiju njegove diplomatske putovnice u kojem je otisnut ulazni pečat na graničnom prelazu Ivanica – navode iz MVP BiH.

Podsjećaju kako je ista procedura provedena i u slučaju visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka kada je najavu izvršilo Veleposlanstvo Republike Austrije, a zahtjev za Identifikacijsku iskaznicu i službenu notifikaciju izvršio Ured visokog predstavnika za BiH.

Iz MVP BiH napominju da Član 2. Stav (i) Pravilnika o uvjetima i načinu izdavanja posebnih identifikacijskih dokumenata po osnovu službovanja u diplomatskim i konzularnim predstavništvima i predstavništvima međunarodnih organizacija u BiH kaže: “Notifikacija označava obavještenje diplomatskim putem o stupanju na dužnost ili prestanku obavljanja dužnosti članova diplomatskih i konzularnih predstavništava i predstavništava međunarodnih organizacija u Bosni i Hercegovini. “

Dok Član 3. navedenog Pravilnika kaže: „Diplomatsko i konzularno predstavništvo i predstavništvo međunarodne organizacije u BiH treba notifikovati Ministarstvu vanjskih poslova BiH nove članove i članove njihove obitelji po njihovom dolasku u BiH“.

Nadalje, navode iz MVP BiH, Član 4. navedenog Pravilnika kaže: “Na osnovu notifikacije iz člana 3. ovog Pravilnika, Ministarstvo izdaje odgovarajuću identifikacijsku iskaznicu, kojom se potvrđuje identitet i status njenog nositelja u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine“.

Napominju da Član 7. navedenog Pravilnika navodi da se identifikacijska iskaznica tipa MO izdaje strancu, šefu, zamjeniku i osoblju organizacija Ujedinjenih naroda i specijaliziranih ustanova Ujedinjenih naroda, te drugih međunarodnih organizacija u BiH kojima je međunarodnim ugovorima koji obvezuju BiH dat imunitet diplomatskog agenta, i članovima njihovih obitelji bez obzira na vrstu putovnice.

- Dakle, notifikaciju ne vrše Ujedinjeni narodi već u skladu sa odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, potpisanim 14.12.1995. godine Ured visokog predstavnika u BiH koji ima status diplomatskog predstavništva – ističu iz MVP BiH.

Dodaju kako je iz svega navedenog jasno da je Ministarstvo vanjskih poslova u potpunosti postupilo u skladu sa Zakonom i svojom nadležnošću.

- Da je najavu osiguranja izvršilo Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke koja je u verbalnoj noti potvrdila da će novog visokog predstavnika osiguravati policijski službenici iz Njemačke i zamolila da se članovima osiguranja izdaju dozvole za unos i nošenje naoružanja na teritorij BiH. Ministarstvo vanjskih poslova je proslijedilo molbu za izdavanje dozvola za naoružanje Ministarstvu sigurnosti, a čija je to i nadležnost.

Da je službenu notifikaciju uradio Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) svojom verbalnom notom od 29.07.2021. godine, te je verbalnom notom od 03.08.2021. godine zatražena i izdana ID iskaznica.

Gospodin Hans Christian Friedrich Schmidt uživa status diplomatskog agenta u skladu s odredbama Aneksa 10. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i u skladu sa odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961 godine – navodi se u reakciji MVPBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije