volonteri iz ljubuškog

Na samo 1,5 km uz Cerno-pravac prikupili čak 3400 litara otpada

10.10.2018.
u 12:08

Volonteri Udruge mladih Agape iz Ljubuškog kupili su smeće uz prometnicu u Cernu.

Prikupljene boce, limenke i drugi otpad su sortirali u vreće za smeće i pripremali ga za recikliranje, piše Radio Ljubuški. Prema riječima Ivana Mlinarevića, predsjednika Udruge mladih Agape, porazna je činjenica kako se u cijelom Ljubuškom mogu uočiti hrpe smeća uz rub ceste.

Ekološka svijest

- Ovo je naša prva akcija u sklopu “octoberMESTa”, u sklopu kojeg u mjesecu listopadu planiramo svaki vikend očistiti jednu prometnicu u gradu - rekao je Mlinarević, dodavši kako im je cilj razviti ekološku svijest kod sugrađana. Nakon akcije čišćenja iz Agapea su objavili rezultate.

- Prikupljali smo otpad na prometnici koja vodi iz Ljubuškog prema Međugorju, zvanoj Cerno-pravac. Počeli smo u 14 sati, akcija je trajala oko tri sata. Kroz akciju smo educirali jedne druge o ekologiji. Na dionici od 1,5 kilometar uspjeli smo prikupiti 3400 litara otpada, i to samo s jedne strane prometnice, bez guma, bez krupnog otpada koji ne može u vreće. Točnije 1,7 litara otpada po metru, što znači “korak i baciš bocu Coca Cole od dva litra”. Sakupili smo 480 litara papira, 1500 litara “mix otpada” (limenke, gumeni proizvodi...), 160 litara stakla i 1260 litara plastike. Znači, artikla koje zemlja ne može razgraditi 400 - 500 godina je - najviše! - objavili su porazne rezultate trosatnoga prikupljanja otpada iz ljubuške Udruge mladih Agape.

Ističu kako nedaleko od središta grada imaju čak tri deponija koja zagađuju Majku Zemlju te da mi svi sudjelujemo u njezinu zagađivanju.

- Upozoravaš li prolaznika kad baci otpad? Nagrdiš li svoga suvozača što baci opušak i kutiju kroz prozor? Govoriš li svome djetetu da to u što je pakirana čokoladica mora u smeće, a ne na cestu? - samo su neka od pitanja koja postavljaju u Agapeu.

Promijenimo nešto

Kako su istaknuli, ovaj put u akciji su im pomogli prijatelji, zlatni srednjoškolci, članovi ASU-a BiH (Lokalni tim Ljubuški). Inače, ASU je Asocijacija srednjoškolaca, po definiciji Agapea, skupina mladih ljudi koji žele promijeniti nešto na bolje, počevši od institucije u kojoj djeluju i u samom gradu, prenio je Radio Ljubuški.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije