Federalno ministarstvo trgovine o cijenama, tržištima...

Na svjetskom tržištu pale cijene nafte, a u Federaciji BiH gorivo još skuplje

storyeditor/2023-02-06/gorivo.jpg
09.08.2023.
u 21:50

Prosječna maloprodajna cijena naftnih prerađevina u Federaciji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je za premium bezolovni benzin 95 iznosila 2,67 maraka po litri, a za dizel 2,65 maraka po litri

Cijene nafte na svjetskom tržištu neznatno su pale u ponedjeljak u odnosu na najvišu razinu na kojoj su bile u petak, a špekulanti su imali koristi od obećanja Saudijske Arabije i Rusije da će ograničiti isporuke u idućem mjesecu.

Razlike i iznosi

Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je u ponedjeljak 86,07 dolara po barelu nakon pada cijene za 0,19 posto. Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 82,66 dolara po barelu poslije pada cijene za 0,19 posto. Cijena nafte tipa brent u petak je porasla zbog zabrinutosti oko ponude nakon što su Saudijska Arabija i Rusija objavile planove za proširenje postojećih ograničenja proizvodnje. Spori tempo ekonomskog oporavka Kine, kao i stupanj do kojeg bi Saudijska Arabija i Rusija smanjile proizvodnju i izvoz zbog smanjenih svjetskih zaliha sirove nafte, ipak sprječavaju daljnji pad cijena nafte. Prosječna maloprodajna cijena naftnih prerađevina u Federaciji Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je za premium bezolovni benzin 95 iznosila 2,67 maraka po litri, a za dizel 2,65 maraka po litri. Maloprodajne cijene dizela bile su više za šest posto u odnosu na prosječnu cijenu prethodnog mjeseca, izvijestili su iz Federalnog ministarstva trgovine. Raspon maloprodajnih cijena naftnih prerađevina na benzinskim crpkama u Federaciji BiH u ponedjeljak za premium bezolovni benzin 95 iznosila je od 2,46 do 2,86 maraka po litri, a za dizel je bila od 2,41 do 2,86 maraka po litri. No, cijene se mijenjaju na nekim crpkama iz dana u dan, variraju i po nekoliko feninga. Prema obavijestima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 1. do 7. kolovoza, zaprimljeno je ukupno 1298 obavijesti o promjeni cijena i marži. Većina maloprodajnih cijena za obje prerađevine na navedenim OPC obrascima viša je za 0,05 maraka po litri goriva. Prosječne maloprodajne cijene premium bezolovnog benzina 95 u kolovozu ove godine više su za 3,49 posto u odnosu na prosječnu cijenu iz prethodnog mjeseca.

Broj crpki i cijene

Trenutačni broj benzinskih crpki u Federaciji BiH iznosi 723, s tim u vezi uzimajući u obzir broj zaprimljenih OPC obrazaca od 1. do 7. kolovoza i trenutačni broj benzinskih crpki može se zaključiti kako je u pitanju već drugo poskupljenje goriva, naveli su iz Federalnog ministarstva trgovine. Tako je prosječna maloprodajna cijena bezolovnog benzina 95 u Federaciji BiH bila 1,18 posto veća u srpnju nego u lipnju, a cijena dizela veća za 2,04 posto u odnosu na lipanj. Ipak, kako ističu iz Ministarstva trgovine Federacije BiH, cijene su znatno niže nego prošle godine u ovo vrijeme. Tako je bezolovni benzin 95 u srpnju ove godine jeftiniji za 22,05 posto u odnosu na srpanj prošle godine, a dizel za 27,75 posto u odnosu na srpanj 2022. Prosječna cijena bezolovnog benzina u regiji je 2,95, a dizela 2,87 KM po litri. Drastičan pad uvoza naftnih prerađevina u FBiH, za 18,5 posto, odnosno za 100.000 tona nije iznenađujući, smatraju prometnici gorivom i ekonomski stručnjaci. I dok se u značajnoj mjeri smanjio uvoz u FBiH, povećala se, i to za gotovo 50.000 tona nabava nafte iz Republike Srpske. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije