odličan recept

Najjednostavniji recept za sočan kolač od badema

Shutterstock
13.03.2024.
u 07:53

Inspirirani bademom, orašastim plodom kojeg je jeo glumac Cillian Murphy, predlažemo ovaj jednostavan kolač.

Glumac Cillian Murphy nominiran je za prestižnu filmsku nagradu Oscar i mnogi mu prognoziraju osvajanje zlatnog kipića. Osim odlične transformacije u znanstvenika J. Roberta Oppenheimera kojeg glumi u filmu "Oppenheimer" redatelja Christophera Nolana, 47-godišnji Irac podigao je prašinu i navodima da je za ovu ulogu bio na ekstremnoj dijeti koja je uključivala jedan badem dnevno. Nominirani glumac rekao je da ovakav način prehrane, odnosno gladovanja nikome ne bi preporučio, a inspirirani bademima, pronašli smo recept za sočan kolač, piše Skuhaj.hr.

Badem je orašasti plod koji sadrži zdravu kombinaciju esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana. Osim kao sirovi plod i grickalica, ukusan je i lagano tostiran, pržen u šećeru, ali moguće ga je koristiti i izmiksanog, odnosno kao maslac od badema, ili od njega napraviti popularan napitak sličan biljnom mlijeku.

Odlično se slaže s drugim orašastim plodovima, čokoladom i voćem, a ovaj kolač je vrlo jednostavan i brzo se priprema.

Sastojci

4 jaja

200 g šećera u prahu

1 vrećica vanilin šećera

250 ml slatkog vrhnja

300 g brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

150 g maslaca

2 žlice mljevenih badema

sol

maslac i brašno za kalup

Priprema

- Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

- Dodajte vrhnje i promiješajte pa dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izmiksajte.

- Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izmiješajte. Na kraju dodajte bademe.

- Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180 stupnjeva oko 45 minuta.

- Pustite da se kolač nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije