Željka Cvijanović

Najveći dio reformskog posla odvija se na razini entiteta

Željka Cvijanović
14.11.2015.
u 18:52

Predsjednica Vlade Republike Srpke Željka Cvijanović razgovarala je u New Yorku s političkim analitičarima, predstavnicima akademske i poslovne zajednice te nevladinog sektora o aktualnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u RS i BiH, s posebnim osvrtom na reforme koje se poduzimaju na putu ka Europskoj uniji.

Cvijanović je istaknula da se najveći dio reformskog posla odvija na razini entiteta, ocijenivši da je stoga izuzetno važno što vlade RS i Federacije BiH dobro surađuju, zajednički utvrđuju prioritete i rade na harmonizaciji entitetskih propisa u cilju stvaranja boljeg poslovnog i općeg ambijenta, prioćeno je iz entitetske vlade.

Naglasila je da će uspješnost europskog puta ovisiti od sposobnosti da se sve razine vlasti stave u funkciju izvršavanja europskih zadataka u skladu s njihovim ustavnim ovlastima, što se može postići jedino efikasnim mehanizmom koordinacije, koji će vjerno odraziti ustavne nadležnosti i definirati modalitet interakcije različitih razina vlasti.

- Bojim se da nismo iskoristili prednosti decentralizirane strukture BiH, naglasila je entitetske premijerka, dodavši da se, kroz intervencionizam međunarodne zajednice nasilno i vještački vršila centralizacija sustava, a rezultati su katastrofalni, prenosi Fena. 

Time je, kaže, stvorena nagomilana, preskupa, rastrošna i neefikasna administracija na razini BiH, a mnogi životno važni sektori, kao što su gospodarstvo, zdravstvo, školstvo, znanost, poljoprivreda, socijalna sfera i druge oblasti, ostavljene su da se bore s financijskim problemima.

Naglasila je da je RS otvorena za konstruktivne razgovore i procese na europskom putu, uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih razina vlasti u BiH i poštivanje Daytonskog sporazuma.

Ona je podsjetila da BiH funkcionira u miru već 20 godina, i razvija svoj demokratski kapacitet na ustavno-političkom konceptu, koji je definiran Daytonskim sporazumom, te ocijenila opasnom, avanturističkom, improvizatorskom tezu o navodnoj prevaziđenosti daytonskih rješenja.

-Što drugo reći o onima koji tvrde da je Dayton kočnica europskom putu i reformama, a znamo da su oni koji to tvrde najviše ometali i nasrtali na daytonski koncept BiH, onemogućavajući mu da pokaže svoje domete, smatra Cvijanović.

Govoreći o referendumu o radu Suda i Tužiteljstva BiH, ustvrdila je "da u odluci o raspisivanju referenduma, koju je donijela Narodna skupština Republike Srpske, nema ničega neustavnog i antidaytonskog, jer upravo daytonski Ustav kaže da pravosuđe pripada entitetima“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije