Život na kredit

Nakon pozajmica za knjige i drva u rujnu, sada su na redu i one za blagdane

21.11.2016.
u 11:00

Kad smo u rujnu radili ispitivanja građana vezana uz pozajmice i kratkoročne kredite, jako velik broj njih istaknuo je da drukčije ne bi opstao. Novac vraćaju ponajviše zahvaljujući dodatnim poslovima, jer osnovna plaća nije dovoljna da se cijeli mjesec preživi. Samo na plaćanje režija ode velika količina novca, osobito kad se u obzir uzme prosječna plaća. Ovih dana u razgovoru s građanima doznajemo da će se trend iz rujna ove godine nastaviti i u prosincu kada dolaze blagdani, a prethodno i pripreme. - Oko tisuću maraka pozajmila sam u rujnu i mislim da mi je još ostala rata za prosinac, piše Večernji list BiH. Tada je trebalo kupiti drva za ogrjev i knjige djetetu i kad se u obzir uzme da su drva bila oko 800 maraka, a uzeli smo ih 10 metara, to se svede na taj iznos, govori nam žena iz Mostara s kojom smo i ranije razgovarali o ovakvoj vrsti pomoći.

Nužna pomoć

Tvrdi da se radi o uistinu nužnoj pomoći jer kad čovjek nema izlaza, hvata se za slamku spasa. - Mogla sam dopustiti da se cijela moja obitelj smrzne od hladnoće i ne poslati dijete u školu. Odlučila sam da to nije rješenje, ali da nije bilo ove mikrokreditne pomoći, bojim se da bi mi to preostalo, govori nam. Ističe da će čim vrati što je preostalo, uzeti još jednu pozajmicu. - Stižu blagdani. Neće se rastrošno živjeti, ali će se obitelj morati osjećati kako i priliči blagdanima. Srećom, imam kakav-takav posao, ali žao mi je onih koji ni to nemaju pa nemaju ni mogućnost uzeti nekoliko stotina ili tisuću maraka koje će im u danom trenutku pomoći, govori nam. Ekonomisti, pak, ne slažu se s uzimanjem nerealnih svota koje je teško vratiti. - Građani tonu u dužničko ropstvo jer su došli u poziciju da obveze koje imaju postaju puno veće u odnosu na ono što zarade. Traže načine kako-tako izmiriti račune kako bi mogli nastaviti dalje, riječi su ekonomista Zorana Pavlovića, koji upozorava da to neće zauvijek moći biti tako.

Priljev novca

On se slaže s podizanjem pozajmice, ali za rješenje koje se odnosi na pokretanje novih poslovnih aktivnosti. Oko 70 posto ljudi danas ima problem s priljevom novca u kućni proračun.

- Podizanje pozajmica ili nenamjenskih kredita za plaćanje tekuće potrošnje loš je znak i pokazuje kakva je platežna moć potrošača. Kredit je smislen jedino ako se njime rješavaju dugoročna pitanja, poput kupnje stana ili automobila, dok je sve drugo “presipanje iz šupljeg u prazno”, ističu u Pokretu potrošača RS-a. Ipak, ništa se neće promijeniti. Kraj godine je blizu, mnogi su već dogovorili novogodišnji doček, kupnju stvari i slično. A sve treba platiti. Bilo kakav luksuz u ovom vremenu ljudima s prosječnom plaćom, pa i onima koji uz to rade još jedan posao, postao je nedostupan.

I zato ekonomisti pozivaju na strpljenje i racionalnost pri kupnji ili, ako postoji neka poslovna ideja, predlažu da se ide u realizaciju ako je sve razrađeno u detalje, upravo onako kako bi i trebalo biti, jer takvo ulaganje može biti dugoročno isplativo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?