Ne razlikujete Švedsku i Švicarsku? Šveđani će vas naučiti kako

26.10.2023.
u 08:39

Švicarska i Švedska nisu ista država! No, jasno je da ima ljudi koji su zbunjeni. Toliko ih je da su u Švedskoj posvetili vrijeme tome da snime video koji govori o tom problemu.

“Vrijeme je da razliku između naše dvije nacije učinimo jasnom kao dan tako što ćemo odlučiti tko o čemu govori”, kažu iz VisitSweden, tvrtke u državnom vlasništvu koja promovira Švedsku kao turističku destinaciju, u video kampanji objavljenoj u utorak.

Švedski prijedlog uključuje popis tema rezerviranih za svaku zemlju: Švicarska tako može govoriti o satovima, LSD-u (drogu je izumio švicarski kemičar) i kravama, dok Švedska ima komunikacijske privilegije na teme mesnih okruglica, losove i ledene kupke.

“Ako se svako drži ove podjele u komunikaciji s vanjskim svijetom, zbrci bi trebao doći kraj”, stoji u prijedlogu Švedske.

Ne spominju se švicarska Ikea ili švedski Toblerone, piše Politico. Ne, čekaj…

Švedsku i Švicarsku, očito, redovito miješaju stranci – zbog sličnih imena i zastava s križevima na njima.

Godine 2018. njujorška burza je ispred svoje zgrade postavila švicarske crveno-bijele boje kako bi proslavila uvrštenje švedskog tehnološkog diva Spotify.

Čak ni svjetski čelnici nisu imuni na zabunu: U prošlogodišnjem govoru na summitu NATO-a, američki predsjednik Joe Biden greškom je spomenuo Švicarsku dok je novinarima govorio o nastojanjima Švedske da se pridruži vojnom savezu.

Unatoč tim redovitim pogreškama, dvije zemlje održavaju prijateljske odnose.

Slovenija i Slovačka bile su nedostupne za komentar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije