ELEKTROPRIVREDA HZ HB

Neće tražiti ukidanje naknade zbog koje su veći računi za struju

HEP račun struja
07.02.2014.
u 09:26

Unatoč reakciji ombudsmana, građani će financirati privatnike

Naknada koju korisnici Elektroprivrede HZ HB plaćaju za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracijskih postrojenja unatoč upozorenjima ombudsmana za prava potrošača da odluka Vlade FBiH oko navedene naknade nije u skladu sa Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije neće biti ukinuta.

Naplata preko računa

Budući da se naknada naplaćuje preko računa elektroprivrednih poduzeća u BiH, među kojima je i EP HZ HB pokušali smo doznati je li pokrenula ikakvu inicijativu oko stopiranja naplate naknade prema Vladi FBiH. Iako smo tražili službeni stav po ovom pitanju, nije nam odgovoreno. Neslužbeno se pak doznaje kako u EP HZ HB ovo ne smatraju svojim problemom. Već ranije su naveli kako novac od naknada ide na poseban račun Vlade FBiH, te da oni nemaju ništa s tim. Reakcija EP HZ HB utoliko je neobičnija budući da su uvođenjem ove naknade dodatno opterećeni i djelatnici njihovog poduzeća. Naime, budući da se za naknadu za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i kongeneracijskih postrojenja s računa za struju izdvaja određeni iznos ovisno o visini tog računa (što je račun viši, naknada je veća) djelatnici u računovodstvu EP HZ HB od uvođenja naknade imaju dodatni posao preračunavanja i izdvajanja sredstava koja idu na poseban račun Vlade. Kako neslužbeno doznajemo, taj im posao nije dodatno plaćen.

Socijalne kategorije

Podsjetimo ombudsman za prava potrošača reagirao je odmah po donošenju ove odluke, kazavši kako se na ovaj način uzima naknada od socijalno ranjivih kategorija iz kategorije kućanstava, odnosno umirovljenika, nezaposlenih, korisnika invalidnina i socijalne pomoći, da bi se omogućilo nekom bogatom investitoru da ulaže u najsigurniju investiciju u BiH proizvodnju energije. Ako uzmemo u obzir da je posljednji popis stanovništva u BiH pokazao da se na području Federacije BiH nalazi 721.199 kućanstava, te uzmemo da se po kućanstvu izdvaja mjesečno 1 KM za ovu naknadu, na godišnjoj razini to je 8,640.000 KM koji će se iz džepova građana uliti u proračun Federacije BiH i kojima će se poticati tvrtke za proizvodnju el. energije koje neće otvarati nova radna mjesta.

Ključne riječi

Komentara 1

NO
novabila
10:36 07.02.2014.

Elektroprivredu HB i Federaciju treba tužiti,iovako plačamo skupu struju dok oni dijele basnoslovne plače.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?