Novo doba

Neke poslovne prakse zadržat će se i nakon kraja pandemije

10.01.2021.
u 13:20

Na život u doba pandemije polako se navikavamo. Iako nam se “novo normalno” uglavnom ne sviđa, postali smo svjesni da život mora ići dalje ili, kako jedna od najpoznatijih svjetskih pjesama kaže, “show must go on”, s nama ili bez nas. Najdramatičnije trenutke u svojoj povijesti, a imalo ih je samo u posljednjih stotinu godina i za vrijeme velike recesije, pretrpjelo je gospodarstvo. Oscilacije su stalne i snažne, ni blizu nekim normalnim gabaritima koji neće uzdrmati svijet. Osjeti ih i lokalno gospodarstvo. Ono u BiH koje je naviknuto na sve strepi za boljim danima.

Kombinirana kupnja

Međutim, pandemija je pokazala kako se upravo gospodarstvo održava zahvaljujući stalnoj potrazi za novim rješenjima. Večernjak je proteklih dana razgovarao s web-dizajnerom iz Hercegovine koji nam je otkrio da mu je od početka pandemije broj ugovorenih poslova višestruko porastao, tako da ih je morao i disperzirati. - Tijekom ranijih godina, kad se netko javi, rado sam preuzimao poslove i odrađivao ih. Međutim, u prošloj godini u jednom sam trenutku poželio da mi se nitko ne javi zbog ogromne količine posla. Neke tvrtke kojima sam ranije predlagao da naprave web-stranicu, presele dio prodaje na internet, pojednostave poslovanje, odjednom su se počele javljati. A tada, kad sam im ja to predlagao, gotovo su ismijavale. Naravno da neće tradicionalna kupnja nikad izumrijeti, ali mora se osuvremenjivati i moralo se puno prije pandemije o tome razmišljati - priča nam web-dizajner. Kada govori o ovim poslovima, otkriva nam da cijene idu i do 10 tisuća KM. - Kad mene traže, odmah objasnim na što moraju računati i zašto neću raditi za koju stotinu maraka, što rade razni amateri, pa onda vlasnici tvrtki traže profesionalce koji će im prepraviti stranicu. Nema tu prepravljanja, to ili radiš ili ne radiš. Zamislite sad neku trgovinu koja u svom asortimanu ima 10 tisuća artikala i na 20 je tisuća kvadrata i sada treba napraviti virtualnu radnju gdje će se sve te stvari moći pogledati, kupiti... To iziskuje vremena - priča nam dizajner, uvjeren da je njegov posao onaj koji će u budućnosti biti još traženiji. Naglašava da će tradicionalna kupnja uživo opstati i intenzivirati se čim prođe pandemija, no zadržat će se i virtualni obilazak trgovina i kupnja. Još jedan trend započeo je u doba pandemije, a to je dostava hrane, što su uvele mnoge samoposluge. Restorani su krenuli s mogućnošću online narudžbe, a specijalizirane web-stranice uvezuju više restorana kako bi vas hrana čekala na stolu u izabranom terminu po dolasku ili da vam dođe dostava na kućnu adresu. Sve su to pogodnosti koje je donijelo digitalno doba, a ima ih još. Web-dizajner smatra da će digitalizacija zahvatiti i druga područja te da će posla biti i za one koji djeluju u nekim drugim oblastima.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?