U FOKUSU

Nestašica lijekova u BiH, od antidepresiva do antibiotika, nekise i trajno povlače

21.03.2024.
u 15:47

Na tržištu BiH ponovno je došlo do nedostatka određenih lijekova, a neki od njih se neće moći kupiti ni u idućem razdoblju jer je došlo do trajnog povlačenja. Kako su potvrdili iz Agencije za lijekove BiH, trenutačno postoji problem u opskrbi pojedinim lijekovima za tržište u BiH, zbog čega u ljekarnama nema pojedinih lijekova. Prema informacijama iz Agencije za lijekove BiH, trenutačno se u ljekarnama ne može kupiti antibiotik Ospen, međutim, riječ je o privremenoj nestašici lijeka jer je proizvođač najavio i datum kada će lijek ponovno biti dostupan na tržištu BiH.

Uz spomenuti antibiotik, stanovnici privremeno neće moći kupiti ni Amitriptilin. Riječ je o lijeku koji se koristi za liječenje velikog depresivnog poremećaja kod odraslih, liječenje neuropatske boli kod odraslih, profilaktičko liječenje kronične tenzijske glavobolje kod odraslih, profilaktičko liječenje migrene kod odraslih, kao i liječenje noćne enureze kod djece u dobi od šest godina i više nakon što je isključena organska patologija. Za razliku od spomenuta dva lijeka, koji bi uskoro trebala ponovno biti dostupna u ljekarnama diljem BiH, za lijek Maprotilin proizvođač je najavio trajno povlačenje s tržišta. Riječ je o lijeku koji se također ubraja u skupinu antidepresiva. Prijavljen je i trajni prekid opskrbe lijekom hormona rasta Somatropin, koji će biti zamijenjen drugim proizvođačem. Somatropin je hormon koji, u djece s njegovom nedostatnom proizvodnjom u tijelu, stimulira linearni rast i povećava brzinu rasta, objasnili su iz Agencije za lijekove BiH. Kao razlozi za trenutačnu situaciju s opskrbom lijekova navode se problemi u procesu proizvodnje, nabavi aktivnih supstancija i sirovina uopće, kao i materijala za pakiranje, a pacijenti koji koriste navedene lijekove obvezni su se javiti liječnicima kako bi im propisali drugu adekvatnu terapiju. - Proizvođači su nam dužni prijaviti privremene nestašice. Ponekad se događa da od pacijenata ili zdravstvenih radnika doznamo da nekog lijeka nema na tržištu. Jako je važno da raspolažemo informacijom da neki lijek nije dostupan jer tako možemo ubrzati postupke davanja dozvole ili osigurati uvoz iz druge zemlje - rekla je u izjavi za medije Tijana Spasojević Došen, šefica Odjela za informiranje Agencije za lijekove BiH. Inače, privremena nestašica lijekova uobičajena je u gotovo svim zemljama, pa tako i u BiH, međutim, veleprometnici lijekova iz BiH još su prošlog mjeseca upozorili da bi na tržištu moglo doći do dugoročnijih prekida u lancu opskrbe, odnosno nestašica većih razmjera. Razlozi zbog kojih upozoravaju na mogućnost nemilog scenarija su poremećaji u proizvodnji na svjetskom tržištu. Veleprometnici naglašavaju kako povećanje troškova proizvodnje zbog inflacije te nedostatak repromaterijala i sirovina uzrokuju nestašicu lijekova veću od uobičajene.

Kako je tom prilikom kazao Faruk Hadžić iz Udruge veleprometnika lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, osnovni i glavni uzrok je globalno narušen lanac opskrbe, što je prouzročeno pandemijom i aktualnim ratovima na europskom kontinentu, a opet je sve to posljedica ovisnosti proizvodnje lijekova o globalnim mjestima proizvodnje aktivnih supstancija koje su na istoku. U prosincu prošle godine, prema podacima Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na području BiH bila je prisutna nestašica više od 25 vrsta lijekova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije