Kod Tuzle

Nova ambulanta OSBiH otvorena u kasarni 'Dubrave'

10.06.2020.
u 16:11

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i britanski veleposlanik u BiH Matt Field danas su otvorili prostorije nove vojne ambulante u kasarni Oružanih snaga BiH “Dubrave” kod Tuzle. 

Ovim su, nakon nedavnog otvaranja vojne ambulante u kasarni „Kozara“ u Banjoj Luci, pripadnici Oružanih snaga BiH dobili još jednu ustanovu u kojoj mogu dobiti osnovnu zdravstvenu zaštitu. Uspostavljanje ambulanti na ukupno četiri lokaliteta OSBiH odvija se kroz projekt koji financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a usmjeren je ka razvoju sanitetske službe OSBiH i unapređenju zdravstvene zaštite pripadnika OSBiH na području cijele Bosne i Hercegovine. Do sada su privedeni kraju radovi na tri objekta,  na koje je do sada utrošeno više od pola milijuna maraka, a uskoro će se intenzivirati i radovi na četvrtom lokalitetu.

- Zahvaljujući svesrdnoj pomoći britanskog veleposlanstva u BiH, ambulanta je opremljena svom potrebnom medicinskom opremom za nesmetan rad - izjavio je ministar obrane BiH Sifet Podžić.

Kako je dodao, sada predstoji registracija ambulante kod nadležnih organa Tuzlanske županiej, omogućavanje specijalizacije liječnicima, kroz specijalističke grane koje su potrebne OSBiH, te dalji prijem liječnika u profesionalnu vojnu službu. Do registracije, ambulanta će isključivo služiti za interne potrebe OSBiH.

Veleposlanik Field je zahvalio na dobroj i kontinuiranoj saradnji sa Ministarstvom obrane BiH, Oružanim snagama BiH i NATO stožerom u Sarajevu, koja je rezultirala uspješnim završetkom projekta uspostavljanja vojnih ambulanti.

- Ove ambulante će napraviti značajnu razliku u radu Oružanih snaga BiH, te unaprijediti pružanje medicinskih usluga, u skladu s potrebama modernih oružanih snaga - rekao je veleposlanik Field.

Načelnik Zajedničkog stožera OSBiH general-pukovnik Senad Mašović istaknuo je da je projekat otvaranja vojnih ambulanti pokazao perspektivnost, te da očekuje da će doprinjeti i prijemu novih medicinskih kadrova OSBiH.

- Unapređenje medicinskih sposobnosti pokazalo se i više nego neophodnim, jer je očigledno da se situacije poput pandemije COVID-19 mogu ponoviti. S ovim novim kapacitetima i sposobnostima OSBiH će biti mnogo spremnije za takve buduće izazove - zaključio je general Mašović.

Značajnu podršku u ovom projektu pružio je NATO stožer u Sarajevu, a brigadni general William J. Edwards je ovom prilikom istaknuo  da uspjeh ovakvog projekta zahtijeva i ulaganje u ljude.

 - Potrebni su profesionalci medicinske struke i organizacijsko liderstvo da praznu građevinu ožive i učine da bude na usluzi ljudima - dodao je Edwards, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije