Grad na Neretvi dobio značajan objekt

Novi hotel Buna vraća jug Mostara i dolinu Neretve na svjetsku turističku kartu

24.11.2021.
u 07:07

Ekipa Večernjeg lista zavirila je u novi hotel koji, na samo nekoliko minuta od gradskog središta, donosi sasvim novu dimenziju ovom dijelu grada na Neretvi

Smješten pored jedne od najčišćih rijeka Europe - Bune, neposredno prije njezinog ulijevanja u Neretvu te okružen zelenilom jednog od najpopularnijih hercegovačkih izletišta, Mostar je upravo dobio još jedan ekskluzivni objekt - novi hotel Buna koji se prostire na tri tisuće kvadratnih metara, piše Večernji list BiH.

Društveni značaj ovoga objekta za Mostar, ali i regiju Hercegovine izniman je imajući u vidu položaj Bune kao turističkog bisera, a tomu svjedoči i veliki broj predstavnika društvenog života koji se okupio na otvaranju.

Uređena unutrašnjost

Svečanu vrpcu novog restorana hotela Buna prerezali su Mia Gagro, direktorica hotela, i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, a među gostima je bio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović sa suprugom, državna zastupnica i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Darijana Filipović, ministar pravosuđa BiH Josip Grbeša, ministri iz Vlade HNŽ-a, predstavnici institucija i poduzeća, gospodarstvenici, liječnici, poznate osobe... Mia Gagro ističe kako je plan da se izgradnjom ovoga objekta oživi mjesto koje ima dugu turističku tradiciju, a koja se nakon Domovinskog rata nije povratila.

- Nadamo se da ćemo izgradnjom ovoga objekta to uspjeti, odnosno podići turističke potencijale Bune - naglasila je Gagro.

Dodaje kako je, zajedno sa svojim djelatnicima, svjesna da su na početku, ali jedne uistinu lijepe priče.

- Posljednja dva mjeseca predano smo radili na našim pripremama sa svim izazovima, dodatnim edukacijama, formirali smo naš početni tim za koji se nadamo da će svojom uslugom ispuniti sva očekivanja - poručila je direktorica Gagro.

Ekipa Večernjeg lista zavirila je u novi hotel koji, na samo nekoliko minuta od gradskog središta, donosi sasvim novu dimenziju ovom dijelu Mostara, podižući turističku ponudu na višu razinu. Objekt je nastao procesom rekonstrukcije hotela koji datira dijelom i iz austrougarskog razdoblja, a novi je hotel osmišljen kao objekt koji će biti uvršten u kategoriju "eko hotel", hotel s 4*. Unutar hotela nalazi se restoran koji nudi jela obilježena mediteranskom kuhinjom, spravljena od autohtonih namirnica na poseban, tradicionalan način. Izvana, pak, dočekuje nas jako poznata vrtna restauracija uz obalu rijeke Bune, kapaciteta s više od 500 mjesta na površini od cca 1000 m2. Vrt krasi čuveni bunski dolap za navodnjavanje, motiv mnogih umjetničkih djela, a uz izvrsnu gastro ponudu ovaj dio hotela idealan je za organiziranje raznih događaja, zabavnih programa, svadbenih svečanosti, prezentacija, izložbi...

U unutrašnjosti, pak, nalazi se ukupno 41 deluxe soba kao i 2 moderno opremljena apartmana, a sve će to biti u ponudi početkom sljedeće godine. Smještajni kapaciteti pokazuju ozbiljnost s kojom se krenulo u investiciju koja će, očekuje se, dati novi pečat turističkoj ponudi Bune, koja se polako, ali sigurno vraća na mapu prepoznatljivih turističkih simbola Hercegovine. No, sam hotel ima i veliki potencijal u kontekstu smještaja organiziranih skupina gostiju zbog širokog spektra mogućnosti organiziranja dodatnih usluga, a kada je riječ o potencijalima za poslovnu zajednicu, objekt ima multifunkcionalnu kongresnu dvoranu kapaciteta cca 150 mjesta koja je pogodna za razne skupove, sastanke, seminare, konferencije, kongrese, prezentacije.

Restoran ima oko 250 mjesta s pogledom na rijeku, a uz a la carte ponudu, organiziraju i objeda za različite prigode. Uz pansionske, turističke mogućnosti, nude i organiziranje raznih događaja, svadbenih objeda, poslovnih te objeda za sudionike seminara, obiteljskih proslava. Rad restorana osmišljen je s ciljem promoviranja domaćih, mediteranskih jela koja su obilježila ovo podneblje, a od menadžmenta hotela doznajemo kako žele spojiti tradicionalno i moderno, autohtono i međunarodno. Naglasak na domaćim proizvodima vidljiv je i kroz ponudu svježih namirnica čiji su dijelom i proizvođači, a između ostaloga, tu su sezonski pekmezi, ukiseljeno povrće, ajvar, likeri, maslinovo ulje i vina.

Budući autokamp

Na ovaj način uprava hotela ide u smjeru povezivanja turističke ponude i poljoprivrede - trenda koji je sve prisutniji u modernom turizmu na svjetskoj razini, a koji gostu želi ponuditi proizvode koji su nastali u tom kraju, koristeći tradicionalne metode proizvodnje. U tom smjeru ide i Wine&History konoba koja baštini tradiciju dulju od 120 godina, pri čemu su vodili računa da svako jelo i piće posluženo u njoj ima svoju priču i podrijetlo. Ponuda uključuje i Coffe&snack bar kapaciteta cca 100 mjesta u zatvorenom i prostoru terase, a koji će, uz uobičajena alkoholna, osvježavajuća pića i napitke, nuditi domaće rakije i likere, spravljene u kući, grickalice i druge zanimljive slastice. Kada je riječ o dodatnom podizanju turističkih kapaciteta, doznajemo kako je menadžment hotela Buna u drugoj fazi projekta zamislio rekonstrukciju autokampa, a koji je i danas ucrtan u mnoge kamping karte Europe. Rekonstrukciju bi, kažu nam, radili po posljednjim svjetskim standardima, a sam kamp bi bio obogaćen bazenom za javnu uporabu, za sve posjetitelje kampa, hotela, mještane i posjetitelje Bune. To u konačnici znači kako će Buna, sa svim svojim ljepotama, na ovaj način postati pristupačnija svima onima koji u autokampiranju vide najprivlačniji oblik posjeta. Prema svemu sudeći, hotel Buna unijet će novi život u mostarski, ali i hercegovački turistički biser koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, a sam objekt će, zbog svojega položaja, ali i načina uvezivanja turizma i poljoprivrede, imati i dodatan značaj u kontekstu podizanja ukupne turističke ponude regije Hercegovine.

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
13:10 24.11.2021.

Zašto nema slika hotela koji će nas staviti na svjetsku mapu. Mora da je kockast.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije