Ministarstvo najavljuje

Novi Zakon o MIO-u uz pravedniji izračun mirovina mogli bi dobiti u rujnu?

umirovljenici
Stojan Lasić
15.08.2016.
u 16:00

Sada recimo imamo čovjeka koji je radio 40 godina i onoga koji ima pet godina staža, a njihove mirovine se razlikuju u nekoliko maraka. To je nedopustivo. Pošteno je da onaj tko više ulaže ima i veća primanja u trećoj životnoj dobi, kaže Spahić

Nakon što je u oba doma Federalnog parlamenta novi Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju usvojen u formi nacrta, uskoro bi se ponovo mogao naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Prema riječima Kenana Spahića, šefa Odsjeka za sustav i provođenje mirovinskog i invalidskog osiguranja u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike, zakon bi mogao biti donesen do kraja rujna, piše Faktor. 

– Kao što je poznato javna rasprava o zakonu je provedena u županijskim skupštinama i u ovom trenutku razmatramo sve pristigle zahtjeve. Mi ćemo brzo sa zakonom ići ka Federalnoj vladi i vjerujemo da ćemo ispoštivati dinamiku i da bi zakon trebao biti već krajem kolovoza upućen s Vlade na Parlament i do kraja rujna da bude usvojen. Svi ključni sudionici se slažu da je najgora opcija zadržati postojeći zakon i trenutno stanje. Naravno ni novi zakon neće biti nekakav čarobni štapić, ali će biti puno bolji u odnosu na ono što sada imamo – tvrdi Spahić.

Dodaje kako je jedna od pozitivnih stvari novog zakona osiguranje redovnosti isplate mirovina.

– Bit će i drugačiji izračun mirovina, točnije pravedniji. Sada recimo imamo čovjeka koji je radio 40 godina i onoga koji ima pet godina staža, a njihove mirovine se razlikuju u nekoliko maraka. To je nedopustivo. Pošteno je da onaj tko više ulaže ima i veća primanja u trećoj životnoj dobi. Na kraju krajeva, imat ćemo bodovni sustav koji će to omogućiti. Princip izračuna je dosta lagan. Ako je vaša plaća jednaka prosječnoj, koja je sada 837 KM, imate jedan bod, a ako je dupla, imat ćete dva boda – objašnjava Spahić.

Objašnjava kako svaka godina staža nosi jedan bod.

– Ako je netko radio 40 godina i imao prosječnu plaću, onda se tih 40 bodova pomnoži sa 13,6 KM i dobijete mirovinu od 544 KM, objasnio je Spahić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije