Otkrivamo

Novi zakon o mirovinskom na snazi od 1. siječnja 2016.

02.08.2010, Zagreb - Penzioneri se na klupici u Gajevoj odmaraju i druze. Ilustracija za penzionere. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
11.09.2015.
u 06:00

Vlada FBiH obvezuje se da će prioritetno usmjeriti aktivnosti na sanaciji tekućeg deficita Federalnog zavoda

"Večernji list" u posjedu je sporazuma o zajedničkoj suradnji na provedbi aktivnosti reforme i financijske konsolidacije sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja donesenog s ciljem uspostave kvalitetnije međusobne suradnje između Vlade FBiH i Saveza udruga umirovljenika FBiH. Važno je što skorije riješiti nagomilane probleme naslijeđene iz ranijeg mandatnog razdoblja Vlade FBiH, a u funkciji izgradnje stabilnijeg i učinkovitijeg sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja u FBiH. Sporazum su usuglasili predstavnici Saveza udruga umirovljenika u FBiH i premijer Federacije Fadil Novalić.

- Vlada FBiH obvezuje se da će prioritetno usmjeriti aktivnosti na sanaciju tekućeg deficita Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje kako bi se mirovine mogle redovitije i u što skorijem roku isplatiti sa sljedećom dinamikom: mirovina za kolovoz isplaćuje se do 15. rujna ove godine, za rujan do 10. listopada, a za listopad i iduće mjesece do 5. u idućem mjesecu ili prvog radnog dana iza tog datuma ako 5. pada neradni dan. - Savez udruga umirovljenika u FBiH podržava napore Vlade FBiH da se mirovine isplaćuju u predviđenom - kraćem vremenskom intervalu i obvezuje se da će preko svojih organa obavijestiti članstvo u cilju smanjenja nezadovoljstva i pritiska na Vladu Federacije Bosne i Hercegovine, stoji u sporazumu.

Vlada FBiH obvezala se da će pripremiti, utvrditi prijedloge te u najskorijem roku Parlamentu Federacije uputiti set zakona koji proizlaze iz reforme mirovinskog sustava, a posebno Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji bi se trebao početi primjenjivati od 1. siječnja 2016. godine ako do tog datuma bude usvojen u oba doma Parlamenta Federacije i objavljen u Službenim novinama FBiH. Savez udruga umirovljenika podržava usvajanje ovih zakona i obvezuje se da će od oba doma Parlamenta FBiH tražiti njihovo usvajanje po hitnom postupku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?