Orašje

Obnavljaju savski nasip nakon 13 godina, a bike-stazom uz rijeku povezali bi sve posavske općine

30.04.2020.
u 21:00

Mladi Orašja udahnuli su život hladnom savskom betonskom nasipu koji je puno puta obranio Orašje od poplave. Trinaest godina nakon posljednje rekonstrukcije, uz pomoć mladih Orašja, nasip dobiva sliku dostojnu svog značenja, onu ekološki osviještenu, kakva se može vidjeti u velikim urbanim središtima, piše Večernji list BiH. 

Kratak odmor nakon šetnje

- Cvijećem smo ukrasili rasvjetu, postavili posebne sjedalice od drveta po kruni betonskog nasipa koji je idealan za kratak odmor u vrijeme šetnje. U ovo vrijeme koronavirusa kada ne rade kafići pokazuje se koliko je to prava stvar. Postavili smo i ogradu uz stube koje vode do rijeke - kaže nam zastupnica u Skupštini Posavske županije Vedrana Nišlić koja se s prijateljima angažirala oko realiziranja projekta.

Vedrana je, kao tajnica u MZ-u Orašje, ujedno alfa i omega za sve konkretne projekte kojima se uljepšava grad.

- U sljedećem razdoblju razrađujemo i drugi projekt vezan za poznati “zeleni nasip” pod nazivom “Klupa za zaljubljene”. Cilj mu je da nas trajno podsjeća na najljepše srednjoškolske dane i ljubavlju obilježava i ukrašava taj prostor. Neke akcije vjerojatno će nam poremetiti aktualna situacija, no idemo dalje, imamo cilj, viziju, energiju i ljubav prema svom kraju - kažu u MZ-u Orašje.

- Malim projektima naša svakodnevica može se toliko uljepšati, a rad mladih nikada nije upitan. To smo u Posavini valjda i pokazali kroz punjenje milijuna vreća pijeskom za zaštitu od poplave. Dovoljno je samo malo više potpore, a to nisu velika sredstva - kaže Nišlić.

Grebnice čekaju

Za Posavinu bi ogroman turistički pomak bile i biciklističke staze po savskome nasipu koji se pruža duž gotovo cijele Posavske županije. Napraviti bike-stazu po kruni obnovljenog nasipa s klupama za odmor te tako povezati posavske općine bio bi projekt budućnosti.

Očekivanja su, prije svega, usmjerena na Agenciju za vodno područje rijeke Save koja je značajna sredstva već uložila u obnovu nasipa. Posao nije završen jer betonski nasip u Grebnicama još nije obnovljen. Ipak, to ne znači da se manji projekti višeznačnog karaktera kao što su bike-staze po nasipu ne bi mogli barem dijelom realizirati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?