Strategija razvoja

Obrazovni sustav u BiH jedna od glavnih kočnica rasta države

Učenje
Foto: Thinkstock
09.10.2015.
u 06:15

Stope upisa u predškolsko obrazovanje u našoj zemlji su najniže u regiji

Poznato je da se ekonomski razvoj i prosperitet bilo koje države ne može ostvariti ako nije utemeljen na znanju i njegovoj primjeni. Kao i druge razvijene zemlje, Bosna i Hercegovina svoju priliku za uspjeh ima jedino ako bude zemlja znanja.

Pametan rast podrazumijeva usmjeravanje na jačanje znanja i inovacija kao pokretača budućeg rasta. To zahtijeva poboljšanje kvalitete obrazovanja, jačanje istraživanja, poticanja inovacija i znanja na području cijele BiH, što će omogućiti da se u potpunosti iskoriste informacijske i komunikacijske tehnologije te osigurati da se inovativne ideje mogu pretvoriti u nove proizvode i usluge koje stvaraju rast, kvalitetna radna mjesta i pomažu u rješavanju europskih i globalnih društvenih izazova, stoji u "Strategiji razvoja znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje 2016.-2026. godina" koju je pripremilo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, a koja je upućena Vladi Federacije BiH, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Kako se navodi u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje, obrazovni sustav u BiH se suočava sa značajnim problemima i stoga je neophodno unaprijediti ga od najniže do najviše razine. Niska konkurentnost bh. ekonomije ima svoje korijene u niskom obuhvatu obrazovanja, posebno u oblasti srednjeg i visokog obrazovanja, kao i u lošoj obrazovnoj strukturi kadrova i obrazovnom sustavu koji ne priprema adekvatno kadrove za moderno tržište rada.

Stope upisa u predškolsko obrazovanje su najniže u regiji, dok su stope upisa u osnovno i srednje obrazovanje ispod zadovoljavajuće razine.

Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?