Hercegovačko bilje u mnogim kozmetičkim i ljekovitim preparatima

Od smilja, lavande i mahovine prave se sapuni, kreme, melemi, parfemi...

07.07.2017.
u 12:40

Marko i Gloria Galić, brat i sestra iz Mostara, posao s kozmetikom pokrenuli su nakon završetka fakulteta u Zagrebu

Priča o smilju potaknula je posljednjih godina proizvodnju ljekovitog bilja u Hercegovini. Iako većina bilje prodaje u zelenoj masi, ima i onih koji su se odlučili za proizvodnju krajnjeg proizvoda, piše Večernji list BiH. Kozmetika i ljekoviti preparati proizvedeni od eteričnih ulja dobivenih od ljekovitog bilja sa škrtog hercegovačkoga krša polako, ali sigurno postaju prepoznatljiv brend u BiH, regiji, ali i šire. Mirjana Torcello i Anđelka Stipić iz Sovića kod Gruda proizvodnjom sapuna od maslinova ulja i eteričnih ulja bave se već godinama. Uz sapune, proizvode i kreme, prvenstveno od hercegovačkoga smilja za koje se vjeruje da pomlađuje.

Prirodni sapuni

“Mi smo se odlučili proizvoditi sapun od čistog maslinova ulja hladnim postupkom, bez dodavanja drugih masti ili ulja, po uzoru na recepte iz prošlosti. Na koncu proizvodnoga procesa našim sapunima se dodaju latice ljekovitih biljaka, kao i čista eterična ulja za obogaćivanje mirisa”, navodi se na službenoj stranici tvrtke Lamaruž koju su Anđelka i Mirjana osnovale. Dalje stoji kako za boju sapuna, ali i za piling, koriste kavu, čokoladu, prirodnu glinu i slično, što znači da sapun ne sadrži sintetičke i umjetne boje. “Za osjetljivu i oštećenu kožu proizveli smo lagan sapun na bazi čaja lavande i koprive, miješan s kozjim mlijekom”, stoji na stranici. U proizvodnji kozmetike pronašli su se i brat i sestra Galić koji su se nakon završenog studija u Zagrebu vratili u rodnu Hercegovinu. Riječ je o Marku i Gloriji. On uzgaja smilje, ona osmišljava kozmetiku. Marko Galić iz Mostara počeo je s uzgojem smilja prije nekoliko godina. Danas ga izvoze u Europu i Ameriku. “Bere se zelenu masu, poslije branja ide u destileriju gdje se kuha, destilira i dobije se ulje od smilja. Posao oko smilja nije lagan, to izgleda lagano, ali sama činjenica da se radi po najvećoj vrućini, ljeti, odmah znači da nije lagano”, kaže Marko.

Marko i njegova sestra Gloria tada zasuču rukave i beru od jutra do mraka. Gloriju su priče o smilju kao eliksiru mladosti zainteresirale da ga dobro prouči i krene izrađivati prirodnu kozmetiku.“Kad sam čula za to, zaljubila sam se, zatim sam krenula u školu fitoaromaterapije i to je postalo definitivno ljubav”, kaže Glorija.

Evo nekoliko činjenica o prirodnoj kozmetici koje bi trebalo zapamtiti. Ova kozmetika izrađuje se bez ikakvih aditiva i konzervansa. Prilikom uporabe treba biti strpljiv. Ništa se ne događa odmah, ali rezultati dolaze. “Prije svega treba znati da sve što se nanese na kožu u roku nekoliko minuta uđe u krvotok i širi se limfom na cijeli organizam. Jednako je bitno što se nanosi na kožu kao što je bitno što jedemo. Što se tiče krema, savjetujem da se koriste kreme koje imaju manje sastojaka. Kad vidim kremu s 40 sastojaka, automatski bježim jer barem jedan sastojak me iritira, a kad uzmem kremu s manje sastojaka, vjerojatnost je velika da me neće iritirati ili ću barem znati što me iritira”, kaže Gloria. Srećom, ljudi su sve više toga svjesni. Gloria izrađuje i hidratantnu kremu od smilja za koju je recepturu sama osmislila. “Koristili smo hladno prešano biljno ulje koštica marelica i ulje od smilja dobiveno s hercegovačkih plantaža te moram napomenuti da prilikom izrade na smilju ne štedimo”, zaključila je ova mlada djevojka dodavši kako smilje umanjuje bore, daje koži svježi izgled, liječi opekline, pokazalo se dobro u liječenju strija i ožiljaka te se sve više koristi u tretmanima ljepote.

Bilje u parfemima

Da krš može dati puno toga, uvjerila se i Nada Šarić iz Posušja, koja se proizvodnjom kozmetike i ljekovitih pripravaka bavi godinama, a izradila je i parfem koji je uručen hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović. “Parfem koji je uručen hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović je jedinstven jer se u njemu nalaze komponente sirovina koje se mogu dobiti samo u Hercegovini, odnosno u Posušju. Riječ je o spoju jasmina, vanilije i narcisa”, priča nam Nada. Naglašava kako je upravo narcis ono što daje posebnu komponentu tom parfemu. “Sama sam proizvela sirovinu od narcisa koja ide u taj parfem, a ona je dobivena posebnom metodom kojom su se izrađivali parfemi za kraljeve. U toj metodi se u sezoni cvjetanja narcisa, koja traje oko 20 dana, svako jutro bere novi cvijet, slaže na masnoću, skida, potapa u alkohol... Potrebe su 2000 do 3000 cvjetova za samo jedan mililitar te sirovine”, priča Nada. Naglašava kako se ta sirovina na taj način ne dobiva nigdje drugdje na svijetu zbog toga što nema dovoljno cvjetova narcisa. Podsjetila je i na činjenicu kako mnogi parfemi sadrže sirovinu mahovine ili pak slatkovine koja, po Nadinim riječima, ima iznimno lijep miris. “Ne možete ni zamisliti komponente biljaka koje sadrže neki od najskupljih parfema u svijetu. Dio tih biljaka raste isključivo tu kod nas, na kamenu i suncu, a mi najčešće nismo svjesni njihove vrijednosti”, zaključila je Nada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije