Zenica

Okolišna dozvola za postrojenja ArcelorMittala

06.02.2017.
u 09:00

Zenička udruga “Eko forum” uputila je prijedloge i primjedbe na nacrt integralne okolišne dozvole za postrojenja ArcelorMittala Zenica, jer “nacrt dozvole ne sadrži prijedloge svih mjera koje su dali članovi stručnog povjerenstva, nego se i dalje povlađuje jednom od najznačajnijih zagađivača u Zenici”.

“Eko forum” inzistira da se u tekst dozvole ugrade prijedlozi, mišljenja i primjedbe. Zenički ekolozi su pripremili i poslali svoje primjedbe i prijedloge na nacrt teksta dozvole u kojima su naveli nekoliko većih propusta, pravnih i stručnih pogrešaka. Tako navode da su nedostaci nove dozvole problem industrijskog deponija “Rača”, zatim ne postoji studija nultog stanja, operator će morati posebno pribaviti vodnu dozvolu, što je suprotno EU praksi za integralni pristup, te da “nisu realno prikazani rezultati i razlozi neprovođenja aktivnosti iz prethodnih dozvola, čime se operator amnestira za neučinjeno”. Ekolozi smatraju da se “realizacija nekih aktivnosti uvjetuje ili ucjenjuje prihvaćenjem prijedloga za grijanje grada”, te da “sustav za kontinuirani monitoring emisija u zrak” nije bio postavljen u skladu sa standardima, a u obvezama za mjerenje polutanata nema obveze mjerenja kancerogenih tvari, kao i da nema nikakvih sankcija za neprovođenje mjera ili kašnjenje.

- Naša želja, cilj i namjera jesu da ArcelorMittal Zenica nastavi s radom u Zenici, da povećava proizvodnju, da investira u zaštitu okoliša, da povećava stupanj finalizacije proizvoda kako bi ostvario profit nužan za investicije, ali i da poštuje zakone BiH, da stalno smanjuje emisije u zrak, vodu i tlo, ističu, uz ostalo, u “Eko forumu” Zenice. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?