UPOZNAJ SEBE

Orasi, datulje, sir... Namirnice koje pomažu kod depresivnog raspoloženja

19.09.2020.
u 19:19

Depresija i depresivno raspoloženje nije isto. Naučite razlikovati ove pojmove.

„Prava“ depresija podrazumijeva trajni i kontinuirani osjećaj bezvrijednosti i bespomoćnosti uz osjećaj krivnje, nemogućnosti uživanja u hobijima, nemogućnosti uživanja u svakodnevnim stvarima, teškoće u obavljanju uobičajenih obaveza. Uz ove tegobe, mogu se pojaviti i tjelesni simptomi: nesanica, nespecifični bolovi i glavobolja, a moguće su i suicidalne misli. Ako postoje i tjelesni simptomi, uvijek je potrebno isključiti i ostale moguće uzroke.

Kod depresivnog raspoloženja simptomi su slični, ali blaži i javljaju se povremeno. Mogu biti vezani uz neki vanjski podražaj ili događaj. Ako sumnjate da je riječ o „pravoj“ depresiji, obavezno se javite svom liječniku, a ako je riječ o depresivnom raspoloženju nešto možete učiniti i sami za sebe.

Pazite da prehrana bude uravnotežena i da unosite dovoljno minerala vitamina, kvalitetnih bjelančevina i ugljikohidrata.

Vitamin C može pomoći u otklanjanju psihičke iscrpljenosti. Glavni izvori vitamina C su kivi, agrumi (naranča, limun, mandarina), kuhani krumpir i paprika.

Nedostatak vitamina B može uzrokovati depresivna stanja. Vitamini iz ove skupine izuzetno su važni u „reguliranju“ raspoloženja. Tiamin (B1) potiče mentalnu aktivnost i normalan rad živčanog sustava. Piridoksin (B6) pomaže u prevenciji brojnih neuroloških poremećaja i održanju psihičke ravnoteže, dok kobalamin (B12) poboljšava koncentraciju i pamćenje. Glavni izvori vitamina B skupine su pivski kvasac, mekinje, pšenične klice, mlijeko, dinja, kupus, jaja, riba i jetrica. 

Magnezij i cink najvažniji su minerali u „borbi“ protiv depresije. Glavni izvori magnezija i cinka su zobene pahuljice, pšenične klice, plodovi mora, suhe smokve, orasi i čokolada. 

Kalcij je također važan mineral, a njegov nedostatak može izazvati umor i razdražljivost. Glavni izvori kalcija su jogurt, sir, mlijeko, sojino mlijeko, sipa, lignje i kamenice.

Nedovoljna količina željeza može uzrokovati malodušnost, loše raspoloženje, gubitak energije i pospanost, dok su glavni izvori svježe zeleno povrće, mahunarke (leća, grašak, bob, mahune), crveno meso, suho voće i crna čokolada.

Aminokiseline triptofan i fenilalanin nužne su za proizvodnju serotonina, noradrenalina i dopamina, neurotransmitera koji potiču fizičku i psihičku aktivnost te djeluju kao prirodni antidepresivi. Glavni izvori su svježi mekani sir, mlijeko, riba, banane, datulje, bademi, kikiriki, sjemenke sezama i bundeva.

Depresija „ne voli“ omega-3 masne kiseline. One imaju neke korisnih osobina, a jačanje funkcija središnjeg živčanog sustava jedna je od njih. Možemo ih naći u većoj količini u sjemenkama lana, lososu, haringama, skuši i pastrvi. 

Od ostalih namirnica, ljudi skloni depresiji trebaju jesti one bogate triptofanom i tirozinom te složene ugljikohidrate. Triptofan, koji tijelo prerađuje u serotonin, nalazimo u jajima, soji, mahunarkama. Tirozin, građevni materijal za noradrenalin, nalazimo u jajima i mliječnim proizvodima. Hrana bogata složenim ugljikohidratima: kukuruz, ječam, zob, smeđa riža, krumpir, pahuljice od integralnog brašna, muesli, grah, grašak, mahune i sušeno voće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?