koristite je

Ovu biljku rijetko jedemo, no ona ima genijalne koristi za žensko zdravlje

jelo
01.12.2020.
u 18:21

Bogat hranjivim sastojcima i izuzetno dobar za zdravlje. Upravo zato se komorač već dugo vremena koristi kao ljekovita biljka za probavne, endokrine, reproduktivne i respiratorne probleme. Studije pokazuju da komorač sadrži antioksidanse i važna antimikrobna, antivirusna, antigljivična i antiinflamatorna svojstva. Osim većeg postotka vitamina C i kalija, u njemu se nalaze manje količine mangana, kalcija, željeza i vitamina B, piše ljepotaizdravlje.hr. 

Komorač je posebno značajan za zdravlje žena

Zdravstvene koristi komorača ponajprije su vezane za njegovo ulje. Blagotvorni efekti tog ulja koriste se u liječenju bolnih menstruacija, predmenstrualnog sindroma, menopauze, problema s laktacijom i sindroma policističnih jajnika. Odličan je i kao stimulans mlijeka kod žena koje doje. (Pročitajte: 5 načina na koje ćete svako povrće pretvoriti u ukusan i sladak obrok)

Međutim, prije uporabe esencijalnog ulja (oralno, lokalno ili putem aromaterapije), treba se posavjetovati s liječnikom. Ovo je posebno važno ako ste trudni ili pokušavate zatrudnjeti. Nekontrolirano korištenje ulja komorača može utjecati na efikasnost kontracepcijskih pilula.

Osim što je dobar za reproduktivno zdravlje, komorač poboljšava probavu. Njegovo se sjeme koristi kao vrsta začina, a uspješno smanjuje nadimanje i plinove kad se konzumira u obliku čaja. 

Prema nekim istraživanjima, komorač može ublažiti bolove različitih vrsta.

Okus i priprema

Komorač ima laganu i blagu aromu te slatkast okus. Kada ga kupujete, birajte lukovicu srednje veličine, sa svijetlozelenim čvrstim stabljikama i paperjastim lišćem. (Pročitajte: Sve što trebate znati o “Sirtfood” dijeti pomoću koje je Adele skinula 45 kilograma)

Komorač možete jesti sirov ili kuhan. Narežite ga na tanke šnite i dodajte svježim salatama (krastavac, rajčica, kupus, zelena salata…). Možete ga i pirjati ili ispeći u pećnici, ali ga prethodno začinite morskom solju i crnim paprom.

Većina recepata zahtijeva lukovicu, ali su i nježni zeleni vrhovi jestivi. Možete ih usitniti i koristiti kao dekoraciju za različita jela (uz pire od cvjetače, špagete od tikvica, kremaste juhe…). Sjeme komorača dodajte u juhe, kuhani grah ili domaći kruh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije