Papa u Sarajevu

Papin dolazak zadnji vapaj za spas hrvata u europskom Jeruzalemu

papa u Sarajevu
Foto: Reuters/PIXSELL
07.06.2015.
u 09:00

Mir u BiH ublažio bi i 'treći svjetski rat' koji se već vodi, kako je kazao Papa

Iz ovoga grada uzdiže se vapaj "Nikada više rata". Želimo da BiH nakon što su se olujni crni oblaci konačno udaljili, uz doprinos svih, nastavi ići na započetom putu, tako da nakon studene zime procvjeta proljeće..., poručio je papa Franjo iz glavnoga grada BiH. Jučer kao da je i stiglo. Odavno Sarajevo nije tako svečano izgledalo. Suncem okupan grad, očišćene ulice, gostoprimljivi građani...

Više od svega, Sarajevo je jučer krasilo više od 65.000 Hrvata katolika, koliko ih je bilo na misnom slavlju. Upravo toliko ih je i živjelo u Sarajevu prije nekoliko desetljeća. Više od desetak posto od ukupnog broja stanovnika. Kada je jučer njih pedesetak tisuća otišlo svojim domovima diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u Sarajevu je opet ostalo samo nešto više od 10 tisuća Hrvata, odnosno dva posto populacije. Dakle, na stadionu je bilo šest puta više katolika nego što ih ima u tom gradu. Usporedbe radi, to je kao da u Zagrebu papu dočeka šest milijuna Hrvata.

Demografska stvarnost Sarajeva slična je demografskoj stvarnosti u cijeloj BiH. Od prijeratnih 800 tisuća Hrvata katolika, u BiH ih je ostalo tek nešto više od polovine. Iseljavanje nije zaustavljeno. Dapače. U proteklih godinu dana iz BiH se iselilo njih nekoliko tisuća. Broj katolika na razini BiH manji je danas nego prije 100 godina. Upravo zbog toga papa je i došao u "europski Jeruzalem" upozoriti svijet na tu dramatičnu činjenicu.

Hrvati katolici u BiH su na crti razdvajanja Istoka i Zapada, čuvari opstojnosti. Trebaju pomoć u ostvarivanju svoje jednakopravnosti i Vatikana, i Hrvatske, i Europe... Jučerašnjim posjetom pape Sarajevu, Sveta Stolica je već tomu dala golem doprinos. Ako ga budu pratili i drugi svjetski moćnici, onda bi uskoro mogli nestati crni olujni oblaci i procvjetati proljeće. Ne samo u Sarajevu, već i u cijelom svijetu. Mir u BiH važan je za cijeli svijet. Ako on uistinu zaživi, mogao bi ublažiti "treći svjetski rat" koji se, kako je kazao papa, već vodi u mnogim dijelovima svijeta.

>>Papa mladima: U vama vidim volju da idete naprijed

>>Pročitajte cijeli govor pape Franje u Sarajevu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije