posjeta

Partnerstvo Ministarstva obrane BiH i Nacionalne garde Marylan

posjeta
22.06.2016.
u 12:01

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koje predvodi ministrica obrane Marina Pendeš, drugog dana službenog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, posjetilo je Saveznu američku državu Maryland.

Izaslanstvo MO i OSBiH posjetilo je kompaniju Bell Helicopters u Baltimoreu, nakon čega je organiziran helikopterski prijevoz do sjedišta Nacionalne Garde Maryland (NGM), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Bh. izaslanstvo je primio brigadni general Sean Casey, načelnik Zajedničkog stožera Nacionalne Garde Maryland.

Domaćini sastanka informirali su Pendeš i predstavnike BiH o strukturi, misiji, trenutnim prioritetima i aktivnostima NGM-a, s posebnim naglaskom na misije avijacije te tima za pomoć civilima.

Razgovarano je i o tekućim i nadolazećim aktivnostima kroz Državni partnerski program BiH-Maryland, kada je u pitanju zajednička obuka, jačanje kapaciteta OSBiH, ali i mogućnosti proširenja bilateralne na trilateralnu suradnju s Estonijom, koja je druga europska država partner Marylanda.

Nakon sastanka za bh. izaslanstvo upriličena je prezentacija i obilazak Centra za upravljanje krizama - Maryland.

Savezna američka država Maryland jedanaest godina je država partner Bosni i Hercegovini. Suradnja BiH i SAD kroz Program M2M (Military to Military/Vojska vojsci) realizira se u cilju povećanja interoperabilnosti OSBiH sa OS SAD i pružanja pomoći i potpore demokratskim institucijama i državnim organima BiH. Partnerstvo dviju strana proteklih godina uprkos brojnim izazovima na globalnoj svjetskoj sceni, nije smanjena, navodi se u priopćenju MOBiH.

Trećeg dana službenog posjeta planirano je da ministrivca obrane posjeti Pentagon, te da se, između ostalih susretne i s pomoćnicom ministra obrane Sjedinjenih Američkih Država za međunarodne sigurnosne poslove Elissom Slotkin.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?