FEDERALNA DIREKCIJA ROBNIH REZERVI

Planirana 2 mil. KM: Nabavljeni samo ulje, šećer i konzerve

31.05.2019.
u 16:30

Za poslovanje Federalne direkcije robnih rezervi u 2018. predviđena su sredstva u iznosu od oko pet mil. KM. Od toga je za nabave novih roba predviđen iznos od dva mil. KM, piše Večernji list BiH. Sukladno planu nabava robnih rezervi, usvojenih na sjednicama Vijeća FDRR-a, pristupljeno je izradi natječajnih dokumentacija i raspisivanju natječaja za nabave roba i usluga.

Javne nabave

U 2018. raspisana su četiri otvorena, dva konkurentska, 15 izravnih i 17 postupaka javnih nabava, aneks II. “U 2018. nabavili smo poljoprivredno-prehrambenu robu u vrijednosti od 645.837 KM, od čega suncokretovog ulja 161.460 KM, kristalnog šećera 90.090 KM te konzerve mesnog nareska 394.287 KM”, navodi se u izvješću o radu Federalne direkcije robnih rezervi za 2018. Planom nabava bila je predviđena nabava 10.000 kg mlijeka u prahu, ali natječaj je poništen zbog ponude robe nezadovoljavajuće kvalitete. U planu nabava neprehrambenih roba u 2018. Direkcija je raspisala natječaj za nabavu oko 350.000 l dizelskog goriva. Postupak javne nabave nije okončan zbog uložene žalbe i vjerojatno će se morati prebaciti u 2019.”, stoji u izvješću. Sredstva koja su određena kao rezerve u novcu u iznosu od 500.000 KM nisu korištena za potrebe iznenadnih i nepredviđenih okolnosti. Problem nabava i okončanja postupka javnih nabava i u 2018. evidentan je kao i ranijih godina. Temeljni razlozi za poništenje natječaja ili ulaganja žalbi “radi reda” korištenje su mogućnosti koji pruža Zakon o javnim nabavama.

“Smatramo da robne rezerve ne smiju biti taoci nelojalnih konkurencija na tržištu određenim robama i da svoje godišnje planove trebaju ispuniti. Zbog toga je potrebno u nabavama robnih zaliha primijeniti postupke u Zakonu o javnim nabavama koji se odnosi na nabave roba označene kao ‘državna tajna’”, navodi se. Od planirana dva mil. KM za nabave robnih zaliha, FDRR je utrošio 645.837 KM.

Problem sa pšenicom

Prvenstveni cilj FDRR-a u 2018. je maksimalno zaštititi postojeće i novonabavljene robe u smislu količine, kvalitete, rokova valjanosti, kontrole i osiguranja. “Nedostatak vlastitoga skladišnog prostora mnogo otežava čuvanje i zanavljanje roba koje bismo mogli sami skladištiti. Za skladištenje specijalnih roba koje nitko ne želi skladištiti, kao što je primjerice sredstvo za dezinfekciju pitke vode (500 kg), za što je potrebno osigurati tehničke uvjete, treba uraditi prostor za njihovo čuvanje. S nekim skladištarima raskinuli smo ugovore o skladištenju zbog nemogućnosti zanavljanja robe. Neki proizvođači koji su nam prodali robu ne žele tu istu robu skladištiti i zanavljati (Menprom Tuzla - goveđi gulaš) te se tada FDRR dovodi u situaciju robu čuvati kod drugog skladištara gdje je puno teže održavati rokove valjanosti (H.N.S.A. u Travniku, raskinut ugovor). Roba se nalazi u skladištu FDRR-a u Visokom. Najveći problem je sa skladištenjem žitarica za što su potrebni silosi. Za zanavljanje istih potrebno je vrijeme, a budući da se radi o burzovnoj robi koja mijenja cijene, dolazi do problema. U 2018. skladištar Žitoprerada AD doo iz Cazina nije navrijeme zanovio merkantilnu pšenicu. Protiv njega su poduzete sve zakonske mjere. Neki su od problema...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije