Izvješće

Po stupnju konkurentnosti BiH na 111. mjestu među 140 zemalja

26.02.2016.
u 07:00

U raspravi je rečeno kako BiH ima dovoljno domaćeg znanja, samo je potrebno osloboditi ga politizacije.

Prema izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2015./2016., koje uključuje oko 140 zemalja svijeta, Bosna i Hercegovina se nalazi na 111. mjestu što pokazuje realno stanje te države. Jedan od ključnih problema je neuravnoteženost domaće ekonomije.

Osloboditi od politike

Na okruglom stolu o refleksijama izvješća o konkurentnosti na Reformsku agendu BiH rečeno je, pored ostalog, kako BiH ima pozitivne ocjene u oblasti osnovnog obrazovanja i oblasti zdravstva, ali samo zato što u BiH nema nekih bolesti koje nisu specifične za ovo podneblje.

Međutim, BiH ima mnogo problema, a najveći su korupcija, rad vladinih tijela, birokratizacija te spori poslovni procesi. U raspravi je rečeno kako Bosna i Hercegovina ima dovoljno domaćeg znanja, samo je potrebno osloboditi ga politizacije.

Također je istaknuto kako BiH, kada su u pitanju ekonomski pokazatelji, bitno ‘kaska’ za zemljama u regiji, ali da je po nekim drugim izvješćima i indeksima mira, terorizma i privlačnosti za strane investicije bolja od prosjeka zapadnog Balkana.

Neuravnoteženost

Vodeći ekonomist Svjetske banke za trgovinu i kompetitivnost zemalja zapadnog Balkana Wolfgang Fengler ocijenio je da je ekonomija BiH neuravnotežena jer je uvoz prevelik, a izvoz premali. - Potrošnja je, također, prevelika, a proizvodnja premala, dok je posebno prevelik javni sektor, a privatni sektor preslab. Ako bi BiH, kao i ostale europske zemlje, ponovno uravnotežila ekonomiju, ojačala privatni sektor, posebno njegov dio koji se može bolje integrirati sa susjedima i svjetskim tržištem u cjelini, onda bi mogla postati jednako bogata kao i ostatak Europe, smatra Fengler. Naglasio je da Svjetska banka ostaje i dalje snažno i aktivno uključena u BiH te da je njihov odbor direktora odobrio novu strategiju u prosincu prošle godine. Šef Ureda Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Francisco J. Parodi upozorio je da je Reformska agenda samo plan koji je nužno provesti u djelo s tim da je važno fokusirati se na kvalitetu, a ne na kvantitetu mjera. - U okviru te strategije BiH ćemo staviti na raspolaganje 750 milijuna dolara u idućih pet godina i ta će se sredstva koristiti za pružanje potpore socijalnoj i ekonomskoj transformaciji BiH, tvrdi Parodi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije