IMENA KANDIDATA DO KRAJA TJEDNA

Počela utrka za pozicije na listama stranaka za izbore

izbori
ilustracija
03.07.2014.
u 09:16

Hrvatske stranke usuglasile su raspored, HDZ-u kandidat za člana Predsjedništva BiH

Središnje izborno povjerenstvo jučer je otvorilo mogućnost za prijavu kandidacijskih listi političkim strankama, a već sada se započelo špekulirati oko toga gdje će se naći pojedini stranački predstavnici, hoće li biti osvježenja, kao i kako će se složiti liste koalicijskih partnera. S obzirom da ovaj proces predaje kandidacijskih listi traje do polovine srpnja, većina stranaka će, kao što je to bilo i prijašnjih godina, tu obvezu ispuniti posljednjeg dana taktizirajući tako prema protivnicima.

HNS - HDZ 1990.

Najzanimljivija su se nagađanja već otvorila oko toga tko će biti kandidati za članove Predsjedništva BiH ispred najvećih stranaka, prije svega onih od kojih će se voditi najveća utrka. Već sada je poznato da će se nakon dva mandata Željka Komšića birati novi hrvatski član državnoga vrha. Kandidature za tu poziciju najavile su najveće hrvatske stranke i koalicije, prije svih HDZ BiH, odnosno njihovi koalicijski partneri okupljeni u Hrvatskom narodnom saboru, zatim HDZ 1990. koji će ponuditi svoga kandidata, a HSP BiH je, unatoč tome što je najavio da će predati ime kandidata, na kraju ipak odustao od toga jer nitko nije bio zainteresiran za to mjesto. Uz to, u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH će krenuti i neke druge stranke koje nisu hrvatske, nego računaju da bi poput SDP-a u dva dosadašnja mandata mogle uz potporu bošnjačkih birača opet oduzeti temeljno pravo najmalobrojnijem narodu – da bira svoga predstavnika u kolektivnom šefu države. Za sada se spominju takve dvije mogućnosti. Istodobno, na bošnjačkoj političkoj sceni su se pojavili već neovisni kandidati koji će biti ozbiljna konkurencija stranačkim kandidatima. Prije svega se radi o bivšem poglavaru Islamske zajednice BiH Mustafi Ceriću čija je kandidatura i najveće iznenađenje. On bi se trebao suprotstaviti dvojici kandidata koji imaju velike stranačke infrastrukture.

Radončić - Izetbegović

Radi se o aktualnom članu državnoga vrha i zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću čiju je kandidaturu već poduprlo više nižih stranačkih organizacija te čelniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću, koji se doživljavaju najozbiljnijim suparnicima u ovoj utrci. U Republici Srpskoj se špekulira kako će Mladen Bosić biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred oporbenog saveza koji se podijelio na nekoliko struktura, dok koalicija vladajućeg SNSD-a Milorada Dodika još uvijek nije javno iznjedrila ime nasljednika Nebojše Radmanovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije