od 10. studenoga

Počinje izvoz jaja iz BiH u EU, prvi kamioni idu u Hrvatsku

jaja
04.11.2019.
u 16:41

"Vjerojatno će prve količine krenuti u susjednu Hrvatsku. Mislim da će kvalitetniji podaci biti poznati krajem ove godine kada se budu zaključivali godišnji ugovor", dodao je Miličić.

Četiri mjeseca nakon što je BiH odobren izvoz jaja za industrijsku preradu na tržište Europske unije, ukoliko ne bude nikakvih primjedbi, od 10. studenoga kamioni s jajima iz naše zemlje će moći krenuti ka zapadu.

Za sada je samo tvrtka Agrex iz Donjeg Žabara podnijela zahtjev i prošla povjerenstvo Ureda za veterinarstvo BiH te dobila rješenje o ispunjavanju uvjeta za izvoz jaja B klase, odnosno jaja za preradu u zemlje članice EU, piše Klix.ba. 

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice peradara RS-a i direktor tvrtke Agrex je kazao da, prema procedurama Europske komisije, zemlje članice EU imaju rok od 20 dana za upućivanje eventualnih primjedbi na rješenje.

"Računamo da će 10. studenoga taj rok isteći i ako ne bude primjedbi, a ne bi trebalo, rješenje će postati pravosnažno, čime stječemo pravo za početak izvoza jaja na teritorij Europske unije", rekao je Miličić.

Kako Klix doznaje, Agrex je prva i jedina tvrtka koja je ispunila sve uvjete, ali će i ostale tvrtke imati priliku za izvoz ukoliko ispune sve zahtjeve i uvjete. 

Iako je još uvijek rano govoriti o projekcijama i količinama izvoza, iz ove bh. tvrtke kažu kako već postoje kontakti s potencijalnim europskim partnerima.

"Vrlo je vjerojatno da će prve količine krenuti u susjednu Hrvatsku. Mislim da će kvalitetniji podaci biti poznati krajem ove godine kada se budu zaključivali godišnji ugovori. Ograničenja ne postoje, sve će ovisiti od prilika u BiH i na regionalnom i europskom tržištu. Najpresudniji će, mislim, biti cjenovni faktor", dodao je Miličić.

Ističe da Bosna i Hercegovina ima potencijala dio proizvodnje izvoziti na strana tržišta.

"Za početak to neće biti značajne količine, ali već imamo upit jednog ozbiljnog partnera iz Hrvatske za 12 milijuna komada za godinu", otkrio je Miličić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije