Orašje

Pokazna vježba Crvenog križa Švicarske

17.12.2015.
u 07:00

Cilj ove vježbe je poboljšanje upravljanja rizicima i bolje snalaženje u izvanrednim situacijama

U prošlogodišnjim poplavama u BiH potvrdilo se tromo (ne)funkcioniranje države koja bi morala na sustavan način odgovoriti u situaciji prirodne katastrofe. Solidarnost na međunarodnoj razini potvrđena je dolaskom stotina timova međunarodnih spasilaca koji su, uz ostala, područja pomagali i Posavini svim raspoloživim snagama, ljudskim, ali i tehnikom, kako razmjeri katastrofe ne bi bili još veći.

Stručnjaci poručuju, s obzirom na dosadašnju praksu, da se sustav mora ozbiljno mijenjati, osobito u oblasti poboljšane komunikacije na svim razinama, kako se prošlogodišnji scenarij ne bi ponovio.

Crveni križ Švicarske nastavlja pomagati Posavini i na tom području.

Problemi pri spašavanju

Orašje je dva dana bilo domaćin pokazne vježbe za općine Orašje, Šamac te Brčko Distrikt koju organizira Crveni križ Švicarske. Cilj vježbe bio je poboljšanje upravljanja rizicima i bolje snalaženje u izvanrednim situacijama u Orašju, kakve su bile prošlogodišnje poplave.

Vježba je pokazala koje su potrebe općine Orašje te postavila prioritete u vezi s relevantnim općinskim dokumentima na općinskoj razini za iduće dvije godine, koliko će trajati projekt.

U vježbi je sudjelovalo dvadesetak predstavnika Stožera Crvenoga križa općine Orašje i povjerenika mjesnih zajednica.

Vođeni prošlogodišnjim iskustvima iz poplava upozorili su na probleme i nedostatke kada su zaštita i spašavanje u pitanju.

Načelnik općine Orašje Đuro Topić kazao je kako je, zahvaljujući suradnji s Crvenim križem Švicarske tijekom prošlogodišnje poplave i pomoći koju je pružio, uspjeh ući u ovaj program pomoći, odnosno jačati kapacitete za snalaženje u izvanrednim situacijama.

Iz dosadašnjih iskustava to su svakako bolja koordinacija i komunikacija među svim razinama vlasti i postojanje sustava ranog upozoravanja kojim bi se dobile točne informacije što, gdje, kako reagirati te poduzeti u konkretnoj situaciji.

Trosatna pokazna vježba

Ilija Kobaš, rukovoditelj Službe za civilnu zaštitu i nadzor općine Orašje, govorio je o sustavu Civilne zaštite s osvrtom na sve razine vlasti, od državne do općinske.

Pokaznu vježbu vodila je Bojana Ilić, nova terenska koordinatorica Crvenoga križa Švicarske, koja je na tom mjestu zamijenila Soniu de la Cruz koja je također pratila događaj. Sudjelovao je u vježbi i trener Nebojša Medojević iz Crvenoga križa Srbije.

Vježbu je pratila i predsjednica Općinskog vijeća Orašje Jelena Čolić. Trosatna pokazna vježba te zajednička priprema plana akcije za unapređenje komunikacije i koordinacije za vrijeme katastrofa također je bila sastavnica ovog dvodnevnog događaja koji je Posavinu ponovno vratio u dramatične događanje svibanjskih poplava 2014. godine i kako se za prirodne nepogode što bolje pripremiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije