Ljubuški

Poljodjelci će dobiti naknadu štete od mraza i poticaje za sjetvu

12.05.2020.
u 12:10

Unatoč prirodnim nepogodama i pandemiji koronavirusa, poljodjelci i vlast u Ljubuškom ne posustaju u poljodjelskim aktivnostima i poslovima. Sagledano je i utvrđeno stanje i razmjeri šteta na poljodjelskim kulturama, što ih je nanio mraz u noći 2. travnja, piše Večernji list BiH. 

Nakon što je ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić, na prijedlog Gradskog stožera civilne zaštite, proglasio stanje prirodne nepogode na području Grada Ljubuškog, poljodjelci su nekoliko dana prijavljivali svoje štete Gradskom povjerenstvu za procjenu šteta.

Prijave šteta

- Odradit ćemo zakonom propisanu proceduru, osigurati namjenska sredstva za ovu oblast, poslati, kako to zakon propisuje, zahtjeve prema višim razinama vlasti, odnosno našoj Županiji i Federaciji, od kojih očekujemo pomoć. Ali, isto tako, kandidirat ćemo se za sredstva Vlade Federacije za maksimalni iznos od 100.000 KM, gdje je naša obveza dodati još 100.000 KM. Vjerujem da će to biti u redu i da bismo za saniranje ovih šteta mogli skupiti najmanje 250.000 KM - rekao je ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Obiteljska gospodarstva podnijela su ukupno 252 prijave šteta i one se najvećim dijelom odnose na rani krumpir, no podnesene su i za lubenicu, dinju, marelicu i nektarinu, na kojima su štete najveće. Povjerenstva su obišla teren, napravila izvide i preliminarni zaključci kazuju kako su štete na krumpiru od 50 do 70 posto, a na voću, nektarinama i marelicama, i sadnom materijalu lubenice i dinje 100 posto. Trenutačno se rade pojedinačni i skupni elaborati o štetama koji će se poslati na mjerodavne adrese, a poljodjelci bi mogli očekivati novčanu nadoknadu tijekom ljeta.

Poticaji do 1000 maraka

Ljubuški poljoprivrednici su se proteklih mjesec dana prijavljivali za potpore za proljetnu sjetvu, na javni poziv koji je raspisalo Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Za tu namjenu Ministarstvo je osiguralo 9,000.000 maraka, a poticaji se odnose na troškove nabave sjemena, mineralnih gnojiva i zaštitnih sredstava. Prijavila su se 274 poljodjelca i njihove prijave su otišle u Sarajevo. Za tu namjenu izdvojit će se ukupno 200.000 KM, od čega Grad Ljubuški 100.000 KM i isto toliko Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Da bi dobio poticaj, poljodjelac mora dostaviti račune o plaćenim iznosima za kupljeno sjeme, mineralno gnojivo i zaštitna sredstva. Visina dobivenog poticaja ovisit će o ukupnoj visini utrošenog novca za sjetvu i obrađenoj ratarskoj i povrtlarskoj površini, odnosno o broju hektara posađene i zasijane zemlje. Kretat će se od otprilike 500, 600 do najviše 1000 maraka, kako je predviđeno programom Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije