održana radionica o temi poljoprivrede

Poljoprivredu od hobija pretvoriti u održivu granu

06.05.2022.
u 07:24

U Centru poslovnih kompetencija RAŽ-a u Bistrici, u organizaciji Razvojne agencije Žepče, upriličena je 1. stakeholder radionica koja je organizirana u sklopu projekta "Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža - centrikomNET", piše Večernji list BiH.

Naglasak na voćarstvu

Tema radionice bila je "Povećanje produktivnosti i konkurentnosti poljoprivrednog sektora modernizacijom i primjenom novih tehnologija". Cilj radionice bio je raspraviti s relevantnim akterima o osnovnim preduvjetima razvoja i održivosti sektora poljoprivrede, s naglaskom na voćarstvo u regiji Žepče, Zavidovići, Maglaj, Usora i susjednim područjima te dati preporuke o mogućnostima unaprjeđenja postojeće proizvodnje i primjene novih inovativnih modela u sektoru agrobiznisa.
Cilj stakeholder radionice je kroz prezentacije i interakciju predavača i sudionika spoznati koji su osnovni preduvjeti razvoja i održivosti sektora poljoprivrede, s naglaskom na voćarstvo u regiji Žepče i susjednim općinama, istaknula je direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.
- Svjesni smo da poljoprivreda nije i ne može biti glavni izvor sredstava za život. Međutim, nama je upravo razvoj poljoprivrede i sektor agrobiznisa veliki izazov. Kako poljoprivredu staviti na mjesto da postane prosperitetna alternativa našemu stanovništvu koje živi od nje i kako je od hobi-poljoprivrede pretvoriti u održivu poljoprivredu - istaknula je, između ostalog, direktorica Janko.
Radionici je nazočio i načelnik općine Žepče koji je u svom govoru istaknuo važnost sudjelovanja u realizaciji međunarodnih projekata, kazavši kako je Žepče među rijetkim općinama u BiH koje realiziraju tri međunarodna projekta.
- Uvjeren sam da će ovaj projekt i radionica biti na korist poljoprivrednim proizvođačima, prije svih, voćarima - istaknuo je načelnik Zovko.

Tri zemlje

Tijekom radionice upriličena je prezentacija projekta "CentrikomNET", a prezentirao ga je projektni menadžer Jugoslav Sarajlić.
- Korisnici u sve tri zemlje - BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj - imaju koristi od rada Centra poslovnih kompetencija - istaknuo je, uz ostalo, Sarajlić naglasivši kako su sve aktivnosti koje se organiziraju plod rada na terenu i slušanja potreba poljoprivrednika koji su izrazili potrebu upravo za ovim znanjima, potrebnim aktivnostima, radionicama te edukacijama.
Zaključak radionice bio je da poljoprivrednici i potporne institucije moraju zajedničkim snagama doprinositi razvoju i unaprjeđenju sektora poljoprivrede te raditi na uvođenju novih inovativnih rješenja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije