Intervju: Zijad Krnjić

Ponovno uvođenje prijevremenih umirovljenja smanjit će mirovine

03.08.2017.
u 11:00

Ravnatelj Zavoda MIO Federacije BiH Zijad Krnjić u intervjuu za Večernji list govori o amandmanu koji je nedavno usvojen na Zakon o MIO, a kojim se omogućava prijevremeno umirovljenje i posljedicama koje bi on izazvao za taj Zavod. Krnjić se osvrnuo i na financijsko stanje u Zavodu MIO te na izdvajanja za topličko liječenje umirovljenika.

Savez umirovljenika FBiH reagirao je na usvajanje amandmana na Zakon o MIO kojim se ponovno omogućava prijevremeno umirovljenje. Što to znači za Zavod MIO, ponajviše u financijskom smislu?

- Usvajanje tog amandmana ekspresnim postupkom, bez traženja mišljenja Vlade, bez traženja mišljenja Ministarstva financija o utjecaju na proračun (a bit će i dodatnog opterećenja proračuna zbog udjela posebnog staža), bez traženja procjena Federalnog zavoda o potrebnim dodatnim sredstvima za njegovu provedbu, šokantna je odluka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Ako bi taj amandman prošao i Dom naroda, a duboko se nadam da neće, njegova provedba bi dodatno financijski ugrozila i Federalni zavod i proračun Federacije BiH. Treba podsjetiti da je usvajanje ovakvog amandmana u suprotnosti sa strategijom reforme mirovinskog sustava u Federaciji BiH, koju je 2013. usvojio Parlament Federacije BiH, jer je njome predviđeno da će se zakoni mijenjati u smjeru postupnog povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu, a tim amandmanom je ta granica smanjena, tj. vraćena na stanje iz 2015. godine...

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?