Put do dozvole za vožnju u HNŽ-u

Potvrda, autoškola, prva pomoć... do vozačke treba više od 1300 KM

06.03.2017.
u 07:00

Za većinu mladih, nakon što postanu punoljetni, prvi potez je položiti vozački ispit. Ipak, za dobivanje vozačke dozvole prva i ključna stavka je novac. Istražili smo koliko košta put od autoškole do vozačke dozvole.

Što je sve potrebno?

Za upis u autoškolu, bez obzira na koju se kandidati odluče, potrebno je obaviti liječnički pregled kojim se jamči fizička i psihička sposobnost.

- Liječnički pregled u Mostaru i cijelom HNŽ-u košta oko 50 KM, a vrijedi 12 mjeseci, rekao nam je Zdenko Leto, vlasnik autoškole Interval u Mostaru. Dodaje kako je do 2008. godine liječnička potvrda vrijedila samo šest mjeseci, što je kandidatima predstavljalo problem jer poneki, zbog obveza u školi, ne bi uspijevali položiti vozački ispit u navedenom roku. Kandidati autoškole izabiru po vlastitoj preferenciji, a uglavnom se biraju autoškole iz grada gdje stanuju i one koje su se pokazale kao najuspješnije. Polaznici autoškola moraju biti punoljetni: - Za upis je potrebno napuniti 18 godina, jedino učenici srednje prometne škole polaganju vozačkog ispita mogu pristupiti ranije, naveo je Leto te dodao kako su prije kandidati mogli dan nakon 18. rođendana već polagati vozački ispit, a novim zakonom tada mogu tek upisati autoškolu i krenuti na nastavu. Teorijska nastava u autoškoli traje 28 školskih sati, nakon čega kandidati izlaze na ispit iz propisa. Do prije koju godinu kandidati su polagali isključivo jednu prvu pomoć, što ih je koštalo svega 40-ak KM, a sada moraju polagati dvije prve pomoći - jednu pri Crvenom križu i drugu pri županijskom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?