ZABRINJAVAJUĆE

Prije 15. rođendana 148 djevojaka postale majke

trudnoća,trudnica
Thinkstock
04.12.2014.
u 09:42

Djevojčice u tim godinama ni u kojem slučaju, ni psihički ni fizički, nisu spremne za majčinstvo

Dok se sve veći broj mladih u BiH teško odlučuje na brak, ne baš mali broj djevojčica i prije punoljetstva stupa u brak i rađa djecu. Tako su od završetka rata do početka ove godine 148 djevojčica prije nego što su proslavile 15. rođendan postale majke.

Djeca rađaju djecu

Podaci su to Agencije za statistiku BiH prema kojima je lani zabilježeno pet poroda djevojčica koje nemaju ni 15 godina. Ovo su službeni slučajevi, a pretpostavka je da je u stvarnosti taj broj mnogo veći i da se ovakvi porodi obavljaju izvan bolnica kako bi djevojčice i njihove obitelji “izbjegle sramotu”.

I prije je bilo slučajeva da malodobne djevojčice rađaju djecu, ali ovo postaje problem jer bukvalno dijete rađa dijete, objašnjavaju sociolozi naglašavajući da to nije problem samo djevojčice, njene obitelji, već cijelog društva. Na ovaj način, objašnjavaju, stvaraju se socijalni slučajevi jer malodobnice nisu u bračnim zajednicama.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, prošle godine su četiri majke u četrnaestoj godini života dobile djecu. Njih 19 je djecu dobilo u petnaestoj godini života, a čak 58 prije 16. rođendana.

Već u sedamnaestoj godini života, 190 djevojčica postale su majke. Tako je, samo u Federaciji BiH, prije navršene punoljetnosti, 271 djevojčica postala majka. Protekle godine u Federaciji je rođeno 20.145 djece, a 271 majka rodila je dijete prije navršene punoljetnosti.

Struka upozorava

Liječnici i sociolozi kažu da je ovakva praksa suprotna onoj u razvijenim zemljama gdje se brak i majčinstvo sve više odlažu za zrelije godine.

Ovakve ekstremne primjere, dodaju, treba prevenirati jer djevojčice u tim godinama ni u kojem slučaju, ni psihički ni fizički, nisu spremne za majčinstvo.

Ginekolozi upozoravaju da takve slučajeve treba spriječiti edukacijom mladih u školama, a struku bi trebalo angažirati da drže predavanja o prevenciji neželjenih trudnoća.

- Takve pojave se događaju i čime god da su prouzročene, mogu biti iznimno rizične.

Pitanje je koliko tako mlade osobe mogu biti pouzdane majke. Te slučajeve treba prevenirati, ali ako se već dogode, treba im pristupiti na veoma ozbiljan način kako se ne bi dogodilo nešto još tragičnije i za majku i za dijete - upozoravaju sociolozi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije