Proslava Dana neovisnosti Izraela upriličena u Sarajevu

Prikazana priča o Izraelu, zajedništvu i borbi za državu

16.05.2022.
u 10:00

Sarajevo, glavni grad BiH, imalo je čast biti gradom u kojem je upriličena prva, ikada održana u BiH, proslava Dana neovisnosti Izraela. Proslava je održana u Zemaljskom muzeju BiH, a organizirao ju je predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri s Veleposlanstvom Države Izrael u BiH, piše Večernji list BiH.

Posebno mjesto

Zemaljski muzej BiH posebno je mjesto za sve Židove diljem svijeta zbog Sarajevske hagade. Ovaj najsjajniji dragulj iz riznice materijalne i nematerijalne baštine koji se čuva u Zemaljskom muzeju BiH - Sarajevska Hagada, predstavlja jednu vrstu zbirke vjerskih propisa i tradicija unesenih u molitveni red obilježavanja Pesaha, blagdana kojim se slavi oslobođenje Židova iz ropstva u Egiptu, objasnili su nam organizatori. Tijekom proslave na vanjskim zidovima muzeja prikazana je priča o Izraelu namijenjena svima koji su te noći prolazili pokraj muzeja. Svečanost obilježavanja Dana neovisnosti Izraela započela je intoniranjem himni BiH i Izraela, dviju prijateljskih zemalja koje dijele mnogo toga zajedničkog. Predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri održao je emotivan govor i zahvalio svima koji su došli na proslavu.

Brojni uzvanici

Nakon njegova govora nazočnima se obratio i veleposlanik Države Izrael u BiH Noah Gal Gendler, kao i član Knesseta Države Izrael Amir Ohana te je uime premijera Izraela Naftalija Bennetta govor održala predsjednica Yamine Stella Wienstein. Ovom prigodom zamjenica ravnatelja Zemaljskog muzeja BiH Ana Marić ispričala je priču o Sarajevskoj hagadi, njezinoj povijesti i značaju za Židove, Sarajevo i BiH. Događaju su nazočili brojni političari iz svih političkih strana u BiH, uz veleposlanike u BiH, kao i brojni investitori iz Izraela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije