pravosuđe na ispitu

Pritisci sa svih strana za rješenje slučaja Milana Tegeltije

08.06.2019.
u 09:05

Nastavljen je “fight” glede afere vezane za snimljeni susret predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije pa se nakon istupa Ureda visokog predstavnika (OHR), koji je procijenio da je postupak prerano završen, oglasio Tegeltija i upozorio na miješanje u stegovni postupak, piše Večernji list BiH. Uslijedio je odgovor nekolicine zapadnih diplomata, izostanak potpore Europske unije te reakcija Rusije koja je ocijenila da je stav OHR-a bahat i da se miješa u unutarnje stvari BiH. Tegeltija se potužio na visokog predstavnika Valentina Inzka tvrdeći da njegov istup može utjecati na tijek drugostupanjskog stegovnog postupka, a nedugo nakon toga iz ovoga Ureda potvrdili su da su se žalili na rezultat prvostupanjskog postupka.

Obavještajni uradak

“S obzirom na autoritet visokog predstavnika u BiH i njegovu ulogu u pravnom sustavu te ovlasti koje ima, jasno je da ovakve sugestije (koje izlaze izvan mandata visokog predstavnika za BiH) mogu značajno utjecati na stegovni postupak, proces odlučivanja i samu odluku u predmetu u kojem sam ja jedan od sudionika kao tužena strana. Na ovaj način gospodin Inzko ugrozio je moje pravo na fer i nepristran postupak te fer i nepristrano tumačenje zakona od neovisnog i nepristranog tijela koje ga primjenjuje u konkretnoj situaciji koja se odnosi na mene”, naveo je Tegeltija. Na njegov istup, a u obranu Inzkova istupa, stigao je odgovor OESS-a, OHR-a, veleposlanstava SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Nizozemske i Španjolske. To pak sugerira kako se sve zemlje u Europskoj uniji nisu suglasile s ovakvim stavom. 
“Veleposlanstva i misije alarmirane su nakon nedavnih zbivanja u pogledu VSTV-a, a posebno odluke prvostupanjskoga stegovnog povjerenstva u vezi s navodnim neprimjerenim ponašanjem predsjednika VSTV-a. Nitko ne smije biti iznad zakona”, navodi se u reagiranju. Poduzetnik Nermin Alešević tvrdi kako je on autor snimke, iako dio javnosti tvrdi kako se radi o “obavještajnome uratku”, na kojoj se vidi kako inspektoru SIPA-e Marku daje mito od tisuću eura koje je trebalo predstavljati “nagradu” predsjedniku VSTV-a za njegovu intervenciju. No, u videu se nigdje ne prikazuje kako je Tegeltija primio mito, a tijekom iskaza u državnom Tužiteljstvu Pandža je istaknuo kako je uzeo mito za sebe, a da Tegeltija nije ništa znao za njegov potez. Doznaje se kako je Pandža u posljednje vrijeme zapao u određena dugovanja.

Rusi uz Tegeltiju

U zaštitu Tegeltije stalo je jedino rusko veleposlanstvo koje smatra da se radi o pritisku na vlasti suverene države. Dio pak zapadnih veleposlanstava nije bio zadovoljan odlukom o obustavi istrage.

“Pozivamo VSTV-a i pravosudne institucije da ispitaju odgovornost svakog nositelja pravosudne dužnosti za kojeg postoje navodi da je počinio prekršaj”, navodi se. 
Rusko pak veleposlanstvo poslalo je medijima izjavu u kojoj navodi da su “neugodno iznenađeni” reakcijom predstavnika zapadnih država, a posebice su se obrušili na OHR, ustvrdivši kako je to tijelo odlučilo “izvršiti pritisak na tijela vlasti suverene BiH preko bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako riješiti pitanje”. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije