Proračun FBiH: Najviše novca za umirovljenike, povećanje mirovina od veljače

storyeditor/2022-06-07/penzioneri.png
28.01.2024.
u 11:04

Tek su rijetki optimisti početkom tjedna vjerovali da će do njegova kraja Federacija BiH imati usvojen proračun za ovu godinu. Na dnevnom redu sazvanih sjednica obaju domova Parlamenta FBiH nalazila se odluka o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine. Vlada FBiH zasjedala je u ponedjeljak, utvrdila prijedlog proračuna u iznosu od 7.474,800.209 KM te ga po žurnoj proceduri poslala u Parlament.

Proračun za sve kategorije

Na adrese predsjedatelja domova Mirjane Marinković Lepić i Tomislava Martinovića stigli su dopisi kojima Vlada traži izmjenu dnevnih redova te uvrštavanje proračuna umjesto odluke o privremenom financiranju. Rukovodstvo obaju domova je u vrlo kratkom roku reagiralo te su proračun razmatrala i usvojila oba doma, najprije Zastupnički, a potom i Dom naroda, piše portal Večernjeg lista BiH. Od slanja akta u Parlament do njegova potvrđivanja u Domu naroda prošla su nepuna četiri dana. FBiH u tom je vremenu dobila rekordan proračun od gotovo 7,5 milijardi KM, a uz rekordan iznos proračuna, i Parlament je oborio rekord po broju održanih sjednica. U četiri dana dva je puta zasjedao Zastupnički dom (s tim da jedna započeta sjednica nije završena). Dvije sjednice u samo jednom danu održao je i Dom naroda Parlamenta FBiH. Iako ima onih koji će pohvaliti brzu reakciju Parlamenta FBiH, po mišljenju iskusnih, brzina nije glavna odlika parlamentarne demokracije, već kvaliteta i provedivost donesenih zakona i akata. Kad je u pitanju proračun, kao jedan od najvažnijih dokumenata koje donosi Parlament, žurna procedura nije nešto što su pozdravili ni vladajući ni oporba jer i jedni i drugi, u skladu s demokratskim i procedurama zemalja članica Europske unije, što BiH pretendira postati, zahtijevaju redovitu proceduru. Ona im donosi više prostora i vremena amandmanski djelovati na proračun i donijeti za sve što kvalitetniji dokument, piše Večernji list. To bi značilo da je pred zastupnike i izaslanike trebao doći proračun najprije u formi nacrta, a tek nakon rasprave kao prijedlog.

No, čini se da ove godine Vlada FBiH, koja je predlagatelj proračuna, nije za to imala dovoljno vremena te je proračun po žurnoj proceduri upućen Parlamentu na razmatranje i donošenje. U raspodjeli, uključujući i povećanje od 537 milijuna KM, za koliko je proračun za 2024. uvećan u odnosu na prošlogodišnji, najviše sredstava ide za umirovljenike - 317,17 milijuna KM. Iz navedene stavke financirat će se isplata, ali i povećanje mirovina na koje umirovljenici mogu računati već i idući mjesec. Povećanjem osnovice na 425 KM na rast plaća mogu računati i zaposleni u federalnim institucijama. Sljedeći na popisu za povlačenje značajnih sredstava je sustav zdravstva, za konsolidaciju javnih zdravstvenih ustanova ide 75 milijuna KM, a u Fond solidarnosti dodatnih 50 milijuna KM, što je u odnosu na prošlu godinu povećanje za 16,5 milijuna KM s tendencijom dodatnog povećanja kroz rebalans tijekom godine.

Energetika, sport, obitelj...

Za naknade civilnim žrtvama rata i projekte namijenjene toj te kategoriji branitelja, za koju je predviđeno povećanje od 9,6 milijuna, predviđen je ukupni porast izdvajanja u iznosu od 57,7 milijuna KM.

Na značajno povećanje može računati i oblast sporta, osobito u segmentu izgradnje sportske infrastrukture, za koju je predviđeno 18 milijuna KM, uz 10 milijuna za institucije kulture, objekte, izgradnju, adaptaciju i rekonstrukciju te 2,5 milijuna KM za graditeljsko nasljeđe. Prilikom povećanja izdvajanja prepoznata je i oblast znanstveno-istraživačkih radova od posebnog značaja za Federaciju BiH, piše Večernjak. Na povećanje sredstava mogu računati i mladi koji rješavaju stambeno pitanje kroz rast kreditne linije za pet milijuna KM te ona iznosi 20 milijuna KM. Za svako novorođeno dijete osigurana je jednokratna potpora od tisuću KM i za te će namjene u proračunu FBiH biti ukupno izdvojeno 16 milijuna KM. Više novca bit će i za projekte energetske učinkovitost, razvoj turizma, ali i za projekte razvoja poduzetništva kroz zakone o poduzetničkoj infrastrukturi i razvoju malog poduzetništva, za čiju su primjenu osigurana 18,4 milijuna KM. Poticaji razvoju poljoprivrede uvećani su za 11 milijuna KM. - Po mom mišljenju, proračun nije isključivo socijalni, a ni razvojni. Nazvao bih ga životnim jer sve su oblasti života i rada njime obuhvaćene, od umirovljenika i različitih socijalnih kategorija do mladih i novorođene djece, za koju prvi put na razini Federacije BiH izdvajamo sredstva za jednokratnu potporu. To je stavka čije povećanje u budućnosti priželjkujemo. Nitko u ovom proračunu nije izostavljen ni zaboravljen, vodilo se računa o svim kategorijama - ocjena je ministra financija i potpredsjednika Vlade FBiH Tonija Kraljevića. Na značajniju potporu iz proračuna mogu računati i niže razine vlasti, općine, gradovi i županije, za koje je izdvojeno 50 milijuna KM više sredstava, koja će, naglasio je Kraljević, biti potrošena za infrastrukturne projekte. Sredstva će dobiti nakon prijave na javni poziv s jednakim prilikama da ih i dobiju.

Izdvajanje za jedinice lokalne samouprave bila je jedna od zamjerki na proračun koje su imale oporbene stranke. - Mi smo protiv takve decentralizacije. Osim toga, cijeli nam proračun izgleda poput vreće s tek nekoliko rupa iz kojih se ponešto vidi, a ostalo je skriveno - jasno je poručio Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

Bez obzira na zamjerke, prijedlog proračuna dobio je potporu u oba doma, u Zastupničkom čak 60 glasova, iz čega je jasno da su ga podržali i pojedini zastupnici oporbenih stranaka, a u Domu naroda potvrđen je s 45 glasova. Proračun Federacije BiH, najveći do sada, uskoro će postati i operativan, a brojne kategorije kojima je donio povećanje nadaju se kako će se lakše, uz predviđena povećanja primitaka, boriti s rastom životnih troškova. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije