Vlada RS

Proračun RS za 2016. veći od tri milijarde KM, uključeni i doprinosi za MIO

vlada rs
12.12.2015.
u 16:06

U RS-u je, od naredne godine, planirana trezorska isplata mirovina pa će prihodi i rashodi od doprinosa biti dio entitetskog proračuna, a ne Fonda MIORS-a.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas na posebnoj sjednici Prijedlog proračuna RS-a za narednu godinu, a uz uključivanje i kompletnog financijskog plana Fonda mirovinsko-invalidskog osiugranja iznosit će prvi put više od tri milijarde KM.

U RS-u je, od naredne godine, planirana trezorska isplata mirovina pa će prihodi i rashodi od doprinosa biti dio entitetskog proračuna, a ne Fonda MIORS-a.

- Proračun okvir kretat će se od tri milijarde i 127 milijuna KM, precizirao je ministar financija RS Zoran Tegeltija ističući da je procjena da doprinosi za MIO iznose 779 milijuna KM i dio su prihodovne strane proračuna RS za 2016.

- Znamo da Fond MIO RS ima deficit zbog čega se kratkoročno zaduživao da bi bile isplaćene mirovine i taj deficit je sada prešao na proračun RS, naveo je on nakon posebne sjednice entitetske vlade.

Potvrdio je da sredstva za Glavnu službu za reviziju javnog sektora RS-a neće biti predmet proračuna, već će to biti vlastita sredstva te institucije, čime se čuva i njena neovisnost.

Tegeltija je dodao da je danas utvrđen i Prijedlog revidiranog Dokumenta okvirnog proračuna RS za razdoblje 2016-2018. godina.

Prijedlog ekonomske politike Republike Srpske za 2016. na zahtjev Vlade RS razmatrati će se po hitnom postupku u entitetskom parlamentu, a u izvršnoj vlasti tvrde da u tom dokumentu nema otvorenih pitanja zbog kojih bi reagirali socijalni partneri.

Entitetski ministar financija podsjetio je da je nedavno održana javna rasprava o ovom dokumentu, koji, kako kaže, prvi put nakon 2012. godine, ima podršku i Ekonomsko-socijalnog vijeća RS.

- Uvažili smo veliki broj prijedloga i sugestija koje su predložili socijalni partneri, a najveći izazov bit će usvajanje akcijskog plana za provođenje Ekonomske politike, rekao je Tegeltija ističući da je obveza entitetske vlade da najmanje dva puta godišnje razmatra njegovu realizaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije