roditelji strahuju za djecu

PROVJERILI SMO Za uklanjanje pasa lutalica s ulica Mostara nitko nije nadležan!?

25.07.2020.
u 11:05

Strašne scene zabilježene su u srijedu navečer u sarajevskom naselju Koševsko Brdo. Razjareni pitbull napao je i ozlijedio dijete, a navodno rastrgao manjeg psa. Grizao je i one građane koji su pokušali priteći u pomoć djevojčici i njezinu psu. Na mjesto događaja upućena je Hitna pomoć, a alarmirana je i policija, piše Večernji list BiH.

- Djevojčica je zbog zadobivenih ozljeda prebačena na Kliniku urgentne medicine - kazali su iz MUP-a SŽ-a.

Šinteraj ne postoji

U spomenutom slučaju iz policije su kazali da rade na pronalasku vlasnika psa. Napadi pasa lutalica, ali i vlasničkih pasa, nisu rijetkost na ulicama bh. gradova. Za vlasničke pse postoji obveza i odgovornost samog vlasnika. Obveza da su psu dužni staviti brnjicu u šetnji gradom i voditi ih na povocu, a odgovornost u smislu da snosi krivnju ako nekoga njegov pas ozlijedi. Međutim, što ako pas nema vlasnika, ako je lutalica? Vjerojatno, između ostalog, prestravljen i zbog događaja u Sarajevu obratio nam se otac dvoje malodobne djece iz mostarskog naselja Bijeli brijeg.

- Posljednjih dana u naselju pojavio se velik broj pasa lutalica. Jako su veliki, tako da je i odraslih strah, a o djeci da i ne govorimo. Djecu više ne smijem pustiti pred zgradu. Ovo je postalo strašno. Kome god sam se obratio, kaže da nije nadležan i ne zna tko je. Treba li netko stradati kako bi se nešto počelo raditi o ovom pitanju - kazao nam je zabrinuti roditelj.

Tragom ove informacije i sami smo pokušali utvrditi kome se obratiti u ovome i sličnim slučajevima. Prvo smo kontaktirali ravnatelja Veterinarske stanice Mostar Dinka Borasa, ali ti psi, kaže, nisu u njihovoj nadležnosti. - Mi te pse, ako ih netko donese, možemo kastrirati, cijepiti i čipirati i pustiti na ulicu - kazao nam je.

Na upit postoji li šinteraj, kazao nam je da, koliko ima informaciju, takva ustanova ne postoji, ali nas je uputio na komunalno poduzeće. U JP Parkovi su nam kazali da je šinteraj postojao, no više ga nema.

Opasnost za zdravlje

Nazvali smo i Centar za zaštitu životinja Animal care center te pitali mogu li se građani njima mogu obratiti kako bi se lutalice uklonile s ulice. Gospođa s druge strane telefonske linije kazala nam je da oni to ne rade. Odgovor smo potražili i u Veterinarskoj stanici Bišće polje.

- Mi nismo nadležni za taj problem, međutim, činjenica je da on postoji. To je, prije svega, zdravstveni problem, zdravstveni u smislu da je to vektor za razne bolesti. Drugo je fizička opasnost da će ti psi nekoga ugristi ili ganjati, tako da, objektivno, opasnost postoji. Izgleda da dok netko ne nastrada, problem se neće rješavati. Istina, mi smo jako često reagirali na poziv policije kada su oni procijenili da neki pas predstavlja ugrozu za građane - kazali su nam iz Veterinarske stanice Bišće polje u Mostaru.

Po svemu sudeći, građani Mostara još dugo će biti u (ne)milosti pasa lutalica kojih je sve više jer ih neodgovorni vlasnici, nakon što im postanu prevelika obveza, jednostavno izbace na ulicu. Istina, nisu krivi psi, ali građanima koji žive u strahu najmanji je problem tko je kriv. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije