ZAJEDNIČKI NASTUP

Prvi korak učinjen, nacionalni interesi stavljeni u prvi plan

hns
Foto: VL FOTO
05.02.2014.
u 09:32

Definirano je formiranje posebnog povjerenstva koje će raditi na razradi plana i strategije zajedničkog nastupa stranaka članica HNS-a na izborima

Prvi korak k zajedništvu hrvatskih stranaka je učinjen. Dogovoren je zajednički nastup stranaka koje su članice Hrvatskog narodnog sabora na predstojećim općim izborima. Ostaje samo još dobra priprema i realizacija. Zajednički na izbore na državnoj i entitetskoj razini pomoći će i u obrani daljnjih oduzimanja prava Hrvatima u BiH. O svim detaljima oko zajedničkog nastupa stranaka - članica dogovarat će se na sljedećoj sjednici Predsjedništva HNS-a.

Isplanirati nastup

Definirano je formiranje posebnog povjerenstva koje će raditi na razradi plana i strategije zajedničkog nastupa stranaka članica HNS-a na izborima. Pripremit će taktičko-tehničke i pravne forme, odnosno analizirati Izborni zakon i strankama dati osnovne naputke kako bi mogli realizirati zajednički nastup. Najveći iskorak je u tome da su čelnici svih stranaka članica HNS-a stavili hrvatske interese ispred stranačkih i svih drugih interesa. To je prvi put da se hrvatske stranke ovako snažno organiziraju. Ujedinili su se protiv projekta nepravde jer hrvatski predstavnici koji imaju legitimitet i koji su dobili najveću potporu birača na prošlim izborima ne mogu biti dio vlasti. Uz dopuštenje međunarodne zajednice u BiH platforma je provela plan oduzimanja prava Hrvatima. Stoga i zaključak sa sjednice Predsjedništva HNS-a kako nijedna stranka koja je dogovorila zajednički nastup na izborima unutar HNS-a neće nakon izbora koalirati ili surađivati ni s jednom strankom koja nema hrvatski narodni legitimitet. Ovim zaključkom želi se izbjeći ponavljanje platforme, odnosno manipuliranja s hrvatskim glasovima kao što je to napravljeno nakon prošlih parlamentarnih izbora kada su u vlast ušle stranke s minornim brojem glasova, dok one kojima je dano povjerenje 90 posto hrvatskih birača ne participiraju u vlasti. Čelnici svih stranaka, a prije svega dva HDZ-a u BiH pokazali su spremnost da se zajedno s ostalim strankama i kroz HNS izbore za prava Hrvata u BiH.

Odredit će se pozicija

Razgovaralo se tijekom prošlotjednih sastanaka, te na susretu s predsjednikom HDZ-a RH i oko detalja što u kampanji, što nakon izbora, te reformama HNS-a. Izborni rezultati će u mnogo čemu odrediti daljnju poziciju stranaka u BiH na svim razinama vlasti. Pokrenut je niz razgovora i sa strankama iz druga dva naroda po pitanju izbora i dogovora, a bit će nastavljeni i u narednom razdoblju. Cilj je naći partnere s kojima će se u budućnosti surađivati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije