SDA zakomplicirao smjenu ministra sigurnosti

Radončić ne može biti smijenjen sve dok Dom naroda ne profunkcionira

'radoncic-ruka'
Foto: ''
09.03.2014.
u 10:02

SDA želi Radončića smijeniti zbog događaja od 7. veljače

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na zasjedanju 13. ožujka razmatrati inicijativu SDA za smjenu ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Iako je bilo naznaka da bi SDA, pod pritiskom nekih stranih diplomata, mogla odustati od ovog zahtjeva, stranačko predsjedništvo je u petak podržalo inicijativu iza koje formalno stoji klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu.

Na najavljenom dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma u četvrtak, nalazi se i ova inicijativa zastupnika iz Kluba SDA. U ovoj stranci smatraju da Radončić nije poduzeo ono što je bilo u njegovoj nadležnosti da bi građani i objekti bili zaštićeni za vrijeme nasilnih prosvjeda u Federaciji BiH 7. veljače. U obrazloženju SDA za Radončićevu smjenu navodi se da je “u događajima od 7. veljače ozlijeđen veliki broj osoba tijekom prosvjeda te su oštećene brojne institucije BiH”. Iako se Radončić poziva na ograničene ovlasti koje mu daju ustavna uloga i zakonske ovlasti, SDA je lako našao partnere za izglasavanje smjene. SDP je već najavio da će podržati zahtjev za smjenu, a sličnu poruku odaslao je i SNSD. Ako ove stranke ostanu dosljedne ovom stavu, Radončić će vjerojatno biti opozvan u Zastupničkom domu. No, najozbiljnija prepreka konačnoj smjeni je aktualna blokada Doma naroda. Poznato je da već neko vrijeme zbog odsutnosti troje bošnjačkih izaslanika nije moguće održati sjednicu Doma naroda. Formalno se to opravdava njihovim zdravstvenim problemima, ali mnogi sumnjaju da se kvorum uskraćuje kako bi se blokiralo usvajanje novog zakona o prebivalištu, kojem se oštro protivi SDA. Da bi Radončićeva smjena došla na dnevni red Doma naroda, prvo se mora odblokirati njegov rad, a to znači i usvojiti spomenuti zakon. Pitanje je što je od toga značajnije za SDA. Ako osiguraju kvorum za zasjedanje Doma naroda, iz ove stranke riskiraju da zakon o prebivalištu bude usvojen, a ako kvoruma ne bude, neće biti prilike da se potvrdi ni odluka o smjeni Radončića koju je inicirao upravo SDA.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije