SIPA privela utjecajnog političara i biznismena

Radončićevo uhićenje uzdrmalo BiH

Fahrudin Radoncic
26.01.2016.
u 07:00

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su jučer u blizini Sarajeva predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) i vlasnika Dnevnog avaza Fahrudina Radončića. Kako je službeno priopćeno, Radončić je uhićen po nalogu Tužiteljstva BiH, a zbog sumnje da je “ometao rad pravosuđa”, piše Večernji list BiH.

‘Potres’ u BiH

Iako Tužiteljstvo i SIPA nisu izišli s detaljnijim informacijama, razlog za uhićenje je navodna umješanost Radončića u pritiske na svjedokinju Azru Sarić koja treba pred sudom u Prištini svjedočiti u predmetu koji se vodi protiv narkobosa Nasera Keljmendija zbog više kaznenih djela, uključujući ubojstvo vođe protivničkog kriminalnog klana Ramiza Delalića Ćele. Naser Keljmendi je kriminalne operacije vodio iz Sarajeva, a pobjegao je iz BiH uoči uhićenja koje je pripremano. Policija ga je uhitila na Kosovu u svibnju 2013., a budući da BiH nije priznala Kosovo, nije mogao biti izručen u BiH pa je procesuiranje prepušteno sudu u Prištini. Mediji su objavljivali kako se u dokaznim materijalima protiv Keljmendija, kao njegov suradnik, spominje Radončić, ali jedina potvrđena informacija je da bi Radončić u travnju kao svjedok tužiteljstva trebao dati iskaz pred sudom u Prištini. Vlasnik Avaza odlučno je odbacio bilo kakvu povezanost s Keljmendijem i ubojstvom Delalića te tvrdio kako je žrtva politički montiranog procesa iza kojeg stoje pojedinci iz Stranke demokratske akcije (SDA), okupljeni oko utjecajne obitelji Čampara (Dubravko Čampara je državni tužitelj, a njegov brat Aljoša ministar unutarnjih poslova FBiH). Situacija je dodatno eskalirala nakon nedavnog uhićenja Radončićeva suradnika i tajnika Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića koji je izravno osumnjičen da je od bivše Delalićeve djevojke Azre Sarić tražio da tijekom svjedočenja u Prištini “zaštiti i Keljmendija”. Navodno je Dautbašić to prenio kao želju svog šefa Fahrudina Radončića. Tada je postalo jasno da bi u sklopu iste istrage operativnog naziva “Lutka 2” idući korak mogao biti privođenje samog Radončića. Dok su njihovi kolege jučer privodili Radončića na saslušanje, pripadnici SIPA-e izvršili su pretres na nekoliko lokacija, uključujući Avaz Twist Tower, poslovnu zgradu u kojoj je sjedište Radončićeve stranke i njegovih medija. Naoružani policijski istražitelji su u redakciji Dnevnog avaza tragali za određenim dokaznim materijalom, ali i saslušavali pojedine urednike.

Najveći dnevni list u BiH svakodnevno je objavljivao informacije kojima su se nastojale diskreditirati optužbe protiv Radončića i suradnika. Iz SIPA-e su, pak, priopćili kako su istražitelji pretresli službene prostorije Dnevnog avaza, ali da predmet pretresa nije bio ovaj medij, nego prostorije koje koristi Radončić.

Prijetnja reformama

Radončićevo uhićenje imat će velike posljedice i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Njegova stranka SBB dio je vladajuće koalicije. Iako je i on sam nedavno izjavio kako neće dopustiti da hajka protiv njega ugrozi politički savez sa SDA i reformski put vlasti, utjecaj jučerašnjijh događanja teško je izbjeći. Tim prije što Radončić kao izravne “kreatore” potencijalne optužnice protiv njega vidi upravo utjecajne pojedince iz SDA. Potencijalna politička kriza dolazi i u vrlo osjetljivom trenutku kada BiH priprema predaju zahtjeva za članstvo u EU.       

Ključne riječi

Komentara 1

CO
cope
22:55 28.01.2016.

Radoncicevo uhicenje nije uzdrmalo BiH vec Radoncica I njegove sljedbenike.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije