IPA III traži sposobnost pisanja kvalitetnih programa, ali, s druge strane, dodatno nagrađuje rezultate

S lošim političkim odnosima BiH dolazi u opasnost biti zadnja u fondu od 14 mlrd. eura

21.01.2023.
u 20:45

IPA III, pretpristupni mehanizam Europske unije koji je namijenjen pomoći gospodarskom razvitku zemalja zapadnog Balkana, vrijedan 14 milijardi eura, povijesna je prilika i za Bosnu i Hercegovinu, no postoji kvaka.

Unutarnje prilike
Za razliku od ranijih godina, novi paket pomoći EU-a nema unaprijed alocirana sredstva za svaku pojedinačnu državu, već iznosi sredstava ovise isključivo o sposobnosti pisanja kvalitetnih programa koji bi dobili "zeleno svjetlo" iz Bruxellesa, odnosno relevantnosti politika i zrelosti projekata koje zemlja korisnica predlaže na godišnjoj razini, kao i ravnoteži između rezultata i pravičnog udjela.

Drugim riječima, stabilna politička situacija u BiH ključni je preduvjet za realizaciju brojnih programa pomoći koji proistječu iz mehanizma IPA III, dok bi stanje permanentnog političkog sukoba, napetosti i polariziranih odnosa, poglavito na relaciji Banja Luka - Sarajevo, vodilo prema novom propuštanju prilika. Podsjećamo, mehanizam IPA III vrijedan je oko 14,2 milijarde eura, a uključuje potporu u ključnim političkim, institucionalnim, društvenim i ekonomskim reformama.

Nedavno su iz Izaslanstva Europske unije u BiH podsjetili kako EU ne pravi razliku između kandidata i potencijalnih kandidata, odnosno politika EU-a proteklih nekoliko godina bila je da svih šest partnera sa zapadnog Balkana tretira jednako u pogledu pristupa projektima, programima, fondovima i drugim inicijativama EU-a.

Međutim, kako zemlja napreduje na putu prema EU i provodi reforme, dobiva i više prilika za korištenje pretpristupnih fondova, posebice iz okvira IPA III, koji je konkurentniji i nagrađuje rezultate, poruka je iz Europske unije koja dodatno naglašava potrebu unutarnjeg dijaloga i dogovora kada je riječ o kandidiranju projekata i povlačenju većeg iznosa sredstava.

Iz Izaslanstva EU-a za Fenu su pak upozorili kako, uslijed slabosti u administrativnim kapacitetima i učinkovitosti mehanizma koordinacije među različitim razinama vlasti, Bosna i Hercegovina trenutačno propušta priliku u potpunosti iskoristiti mogućnosti financiranja Europske unije.

No, još uvijek ima vremena za popravni ispit, kao i učvršćivanje i konsolidaciju domaćih kapaciteta, a ovih dana pred BiH se otvaraju prve dvije prilike koje će pokazati u kojoj će se mjeri zemlja moći afirmirati kao subjekt sposoban predlagati kvalitetno napisane programe.

Interreg VI-A IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora, koji je dobio odobrenje Europske komisije, donosi potporu vrijednu više od 117,600.000 eura, koja je dostupna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i fonda IPA III. Novi program predstavlja nastavak uspješne suradnje tih triju zemalja, dok je glavni cilj poticanje pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije provedbom zajedničkih projekata i aktivnosti koji će biti podupirani u okviru triju odabranih europskih političkih ciljeva (pametna, zelenija i socijalna Europa). Programsko područje obuhvaća 12 županija u Hrvatskoj, Distriktu Brčko i 109 općina u Bosni i Hercegovini te 11 općina u Crnoj Gori, što čini ukupno 87.453,95 km² teritorija te više od 5,000.000 stanovnika.

Niz država
Druga se pak prilika otvara kroz Interreg VI-B IPA Adrion 2021. - 2027., koji uključuje Hrvatsku, Grčku, Sloveniju i Italiju, dok su među zemljama koje nisu članice EU-a Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH i Republika San Marino. Vrijednost je 160,810.017,65 eura, od čega je doprinos EU-a 136.688,515 eura, a preostalih 15% sredstava osigurat će korisnici programa. Navedena dva programa tek su dio financijskog kolača kojim Europska unija namjerava podići životni standard u zemljama zapadnog Balkana, pružajući ruku potpore te nastojeći ekonomskim mjerama pripremiti tržišta navedenih zemalja. Međutim, zemlje zapadnog Balkana, pa tako i BiH, moraju pokazati dovoljnu zrelost i spremnost za reforme. U kontekstu BiH to uključuje i jačanje kapaciteta mehanizma koordinacije koji je izgrađen u cilju poštivanja ustavnih nadležnosti različitih razina vlasti, a koji iza sebe mora imati dobro posložene političke odnose.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije