Radost u obitelji Smajkić

S transplantiranim bubregom rodila dvije zdrave djevojčice

Majka i beba
Foto: VL FOTO
02.05.2015.
u 11:15

Bubreg darovan iz Francuske, na porodu bili francuski liječnici

        Dr. Lejla Imširija, Godinjak i Aganović su uz cijeli tim liječnika i sestara ginekologije KCUS-a izveli prvi put u BiH, a možda u cijeloj regiji, porođaj kadeverično transplantirane osobe koja je rodila dvije zdrave djevojčice, objavila je Nevladina organizacija “Otvorena mreža”. Almi Smajić iz Donjeg Vakufa, majci djevojčica, je uz pomoć programa “Toulouse 2011.”

 

Otvorene mreže na čelu s dr. Almirom Čehajićem, u siječnju 2013. godine kadeverično transplantiran bubreg uz pomoć francuskih liječnika i Francuske države. “I sada pri samom porođaju u koordinaciji su bili francuski i liječnici iz KCUS”, ističu u Otvorenoj mreži.

 

Čast i zabrinutost

 

“Ja sam s osmijehom na licu dočekala pacijenticu Almu Smajić s jedne strane, a s druge strane sam bila dosta zabrinuta s obzirom na to da je ovo prvi slučaj u BiH porođaja transplantirane žene i nama je iznimno drago što je nama na klinici pripala ta čast da prihvatimo takvog pacijenta. Blizanačka trudnoća je i inače sama po sebi trudnoća visokog rizika, a pogotovo u ovom slučaju. Operacija je tehnički protekla sasvim u redu, bez ikakvih komplikacija, dobili smo dvije zdrave curice”, rekla je dr. Imširija.

 

Transplantacija

 

Alma Smajić jedan je od glavnih razloga što je pokrenut program “Toulouse“. “Upravo u žestokoj namjeri da spriječimo Almu da ode na ilegalnu transplantaciju bubrega u Pakistan, pronašli smo dr. Rostainga i C.H.U. Rangueili i potpisali ugovor s njima, zahvaljujući čemu sada građani BiH imaju jednu potpuno legalnu i transparentnu priču gdje su kadaverične i srodničke transplantacije bubrega omogućene pod jednakim uvjetima kao i za francuske državljane”, navedeno je na stranicama OM. Četvrtog siječnja 2013. godine Otvorena mreža dobila je hitan poziv za kadeveričnu transplantaciju bubrega iz bolničkog centra “Rangueil” u Toulouse, za tada 31-godišnju Almu koja je bila četverogodišnji pacijent na dijalizi. Uspješno je operirana i po tvrdnjama francuskih liječnika to im bila jedna od najuspješnijih transplantacija.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?