Ljetno osvježenje

Savršeno sočna i lagana torta od bresaka i sira

25.07.2023.
u 14:14

Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu ni ne treba zaslađivač. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš pripremiti i kušati u bilo koje doba dana

Prekrasno sočna torta od ricotte i bresaka pravo je ljetno osvježenje, posebno ako je nakon pripreme ostaviš da se ohladi neko vrijeme u hladnjaku prije posluživanja. U fino tijesto ide puno svježih bresaka - dvije breskve nareži na kockice i umiješaj u tijesto, a treću nareži na ploške i poredaj ih po vrhu. Sve završi tako da tortu pospeš smeđim šećerom i prstohvatom soli te s malo listića badema.
Zavodljivo mekani kolač pun je aroma svježih bresaka i toliko ukusan da mu gotovo ni ne treba šećer, zato ga i ide tako malo. Ovo lagano slatko savršenstvo možeš kušati u bilo koje doba dana.

Torta od svježeg sira i bresaka

Sastojci - za tijesto:

- 2 šalice brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 2 šalice bijelog šećera
- 1 šalica ricotte, najbolje punomasne
- 3 velike breskve, oguljene ili ne, po želji

Sastojci - za preljev:

- bademi u listićima
- smeđi šećer
- prstohvat soli

Sastojci - za ukrašavanje:

- glazura/slastičarski šećer

Postupak:

1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, a rešetku postavi u sredinu pećnice. Podmaži kalup promjera 23-25 cm i obloži dno papirom za pečenje.

2. U srednjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo i sol.

3. Breskve pripremi tako da ih po želji možeš oguliti, zatim 2 breskve nareži na kockice, a treću breskvu nareži na ploške.

4. U velikoj zdjeli mikserom izmiksaj jaja s bijelim šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta, oko 3 minute. Dodaj ricottu i promiješaj. Dodaj mješavinu brašna i miješaj dok se ne sjedini.

5. Uz pomoć slastičarske lopatice nježno umiješaj 2 breskve narezane na kockice dok se dobro ne sjedine s tijestom. Žlicom stavi tijesto u pripremljeni kalup i zagladi vrh. Po tijestu posloži kriške breskve. Po vrhu pospi malo badema u listićima, zatim pospi s malo smeđeg šećera te prstohvatom soli.

6. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na sljedeći način: za kalup od 23 cm pecite 75-80 minuta. Za kalup od 25 cm vrijeme pečenja će biti kraće, oko 60-65 minuta (jer će torta biti niža, odnosno tanja). Kolač bi se trebao odvojiti od stijenki posude, a vrh bi trebao biti ravnomjerno zlaćan. Uz pomoć vilice provjeri je li sredina kolača pečena.

7. Ostavi kolač da se ohladi u kalupu 15 minuta, a zatim prođi nožem izvana i pažljivo ukloni vanjski prsten iz kalupa. Ostavi da se potpuno ohladi prije nego što tortu izvadiš iz kalupa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije