sastanak s Bećirovićem

Schmidt: Svi instrumenti zaštite Daytonskog sporazuma su na stolu

03.08.2023.
u 19:44

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, u svjetlu ozbiljnih napada na ustavni poredak i nedavnih sankcija koje je SAD uveo protiv političkih funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska.

Tijekom razgovora Bećirović je, između ostalog, naglasio kako u ovom trenutku nema važnije teme od zaštite ustavnog poretka Bosne i Hercegovine jer je to temeljni preduvjet za intenziviranje europskih i euroatlantskih integracija. Političari koji potcjenjuju ili relativiziraju napad na ustavni poredak rade izravno u korist politike Milorada Dodika.

- Najnovije američke sankcije su opravdane i nužno je zaustaviti udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napadnute su ključne institucije koje jamče mir i sigurnost, a to su visoki predstavnik i Ustavni sud BiH. O ovim institucijama ne može i ne smije biti trgovine s akterima udara na ustavni poredak. Međunarodna zajednica treba što prije konkretnim mjerama okončati separatističko djelovanje, kao i opasne udare na temelje Daytonskog mirovnog sporazuma. Bolje je konkretnim mjerama spriječiti destruiranje Daytonskog mirovnog sporazuma, nego dozvoliti neodgovornim pojedincima da ugroze trideset godina izgradnje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini - rekao je Bećirović.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poručio je kako OHR s pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini i zadržava otvorenim sve opcije.

- Svi instrumenti zaštite Daytonskog mirovnog sporazuma su na stolu - naglasio je Schmidt.

Bećirović je poručio kako su Bosna i Hercegovina i Zapad na prekretnici te da su ugroženi temelji Daytonskog mirovnog sporazuma i da više ne smije biti popuštanja destruktivnoj politici.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je rekao da OHR, zemlje svjedoci Daytonskog sporazuma i legalni organi države Bosne i Hercegovine ne mogu i ne smiju više tolerirati pravno nasilje organa vlasti entiteta RS, jer to može imati nesagledive posljedice, priopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije